Deblocarea unui iPhone cumparat de la Cel.ro refuzata de Apple

iPhone cumparat de la Cel.ro a fost refuzat de Apple pentru deblocare fara dovada achizitiei de la un magazin autorizat.

Unii dintre voi probabil stiu, altii nu, despre povestea unui roman caruia Apple i-a refuzat deblocarea unui iPhone cumparat de la Cel.ro pe motiv ca nu a fost prezentat vreo dovada de achizitie a smartphone-ului de la un vanzator autorizat de catre compania Apple.

Povestea in sine este destul de complexa, dar aduce in evidenta problemele care apar atunci cand cumparati un iPhone de la un magazin neautorizat de catre compania Apple sa vanda produsele sale, in general aceste terminale venind din afara Europei.

In discutie este un iPhone 6S cumparat anul trecut de la magazinul online Cel.ro, care nu este autorizat sa vanda produse Apple in Romania, terminalul fiind blocat in momentul de fata deoarece a ajuns pe mana unui copil care a uitat datele de logare in iCloud.

In general in asemenea situatii deblocarea se poate refuza de catre compania Apple, dar cu o factura care sa ateste achizitia de la un vanzator autorizat, se poate face deblocarea, iar aici este practic principala problema de la care a izbucnit totul.

Dupa discutii cu Apple, pagubitul le-a cerut celor de la Cel.ro sa le trimita celor de la Apple o factura care sa ateste achizitia terminalului iPhone 6S de la un vanzator autorizat. Modelul in discutie este A1688, cel vandut si in Romania, insa Cel.ro ar fi sustinut ca l-ar cumparat de la o firma din provincie, care nu apare in lista distribuitorilor autorizati de produse Apple.

Cei de la Cel.ro ar fi comunicat companiei Apple factura clientului, insa ar fi sustinut ca au ar avea factura originala de achizitie a terminalului, iar asa clientul ar ramane cu un terminal blocat daca magazinul online Cel.ro nu dovedeste ca a cumparat produsul de la un vanzator autorizat.

De ce conteaza factura originala de achizitie de la un vanzator autorizat de produse Apple ? Pentru ca asa Apple poate face o legatura intre produsul plecat de la un partener, ajuns intr-un canal de distributie si vandut la un utilizator final.

Acest lant este important pentru ca vorbim despre un terminal blocat cu Activation Lock, terminal care pana la urma ar putea fi considerat furat, sau gasit, de catre compania Apple deoarece proprietarul nu poate dovedi cu o factura inregistrata de un partener Apple ca l-a cumparat.

Am cumparat un iphone 6s de la magzinul cel.ro. L-am luat pe firma ca tot romanu’. Dupa ceva vreme ajungand pe mana unui copil tel. a fost blocat introducand date de icloud pe care nu le mai stie. Am sunat la apple uk, le-am povestit despre problema mea, m-au pus sa le trimit copie dupa factura. Le-am trimis copie, acum vine partea interesanta. Factura nu e recunoscuta de apple deoarece cel.ro nu sunt vanzatori autorizati apple. Dupa un ping pong de mailuri si cu apple si cu cel.ro am ramas cu un iphone 6s de 64gb inutilizabil. Singura mea varianta este sa dau in judecata cel.ro ca nu informeaza clientul despre riscul de a cumpara produse apple dintr-un magazin neautorizat si anume ca nu beneficiezi de tot suportul apple. Pentru tot ce v-am scris pot pune la dispozitie factura de achizitie, mailuri, etc.

Daca problema ar fi fost una hardware, atunci situatia s-ar fi rezolvat la orice service Apple, insa pentru ca vorbim despre un terminal blocat in iCloud, iata ca lucrurile se complica si s-ar putea ca acest client sa ramana cu un bibelou scump in sertar.

In aceasta situatie, magazinele online neautorizate de Apple nu vor instiinta niciodata clientii ca le vand produse carora le-ar putea fi refuzate garantia sau serviciile, iar singura solutie este reclamarea lor la ANPC sau eventual in instanta.

De mentionat este si ca unul dintre service-urile autorizate din Romania ar fi confirmat faptulc a exista probleme similare in cazul altor clienti ai aceluiasi magazin.

Din aceasta poveste trebuie sa intelegeti ca a cumpara iPhone de la magazine neautorizate este riscant si ca desi acestea au uneori preturi mai mici decat in magazinele autorizate, diferenta vine cu un risc pe care l-ati putea plati inzecit fata de diferenta pe care o platiti pentru a face achizitia de la un magazin autorizat.

UPDATE: Aici gasit lista magazinelor autorizate sa vanda produse Apple in Romania.