Lista magazine autorizate sa vanda produse Apple in Romania

Lista de magazine autorizate sa vanda produse Apple in Romania si de ce este bine sa cumperi de la ele in locul magazinelor neautorizate.

Ieri v-am prezentat cazul unui roman care a cumparat un iPhone de la Cel.ro, magazin neautorizat de Apple sa vanda produsele sale in Romania, si nu a putut beneficia de ajutorul companiei americane deoarece nu a putut dovedi achizitia terminalului cu o factura recunoscuta de catre Apple.

In Romania exista un numar foarte restrans de magazine autorizate sa vanda produse Apple, iar daca veti cumpara iPhone, iPad, iPod Touch, iPod MacBook, iMac, Mac Pro, sau orice alt produs Apple de la ele, veti putea furniza o dovada de achizitie care sa fie recunoscuta de catre Apple.

Apple are 3 categorii de parteneri in Romania care sunt autorizati sa-i vanda produsele, fiecare dintre ei primind certificarea in baza respectarea unor conditii privind vanzarea si oferirea de suport pentru clienti.

Apple Premium Reseller

Aceasta este practic categoria de top de magazine autorizate sa vanda produse Apple in Romania, magazinele din aceasta categorie avand puncte fizice dedicate care respecta standarde similare cu cele impuse de catre compania Apple pentru Apple Store in lumea intreaga.

De la aceste magazine autorizate sa vanda produse Apple puteti cumpara aproape orice exista in oferta americanilor si veti primi ajutor la cumparare, sau la garantie, de la oameni ce au fost instruiti, teoretic, de catre cei care instruiesc si angajatii din Apple Store.

In Romania exista urmatorii Apple Premium Reseller :

  • iStyle – cu magazine fizice in diverse orase din tara;
  • iCentre – cu 1 magazin fizic in Bucuresti.

Lista este scurta pentru ca trebuie indeplinite conditii foarte stricte pentru a primi certificarea Apple, iar neoficial iStyle – iCentre, asa ca ori la unul, ori la celalalt, ar trebui sa aveti parte de aproximativ aceeasi experienta de cumparare sau de ajutor la garantie.

La un Apple Premium Reseller veti avea parte de o experienta de cumparare sau testare cat se poate de apropiata de cea oferita de catre un Apple Store, dar intr-un format mult mai mic.

Apple Authorised Reseller

Apple Authorised Reseller este a doua categorie de magazin autorizat sa vanda produse Apple in Romania, iar aici sunt incluse mult mai multe magazine online sau fizice deoarece vorbim despre conditii mult mai relaxate pentru a primi certificarea celor de la Apple.

Un Apple Authorised Reseller nu are in mod necesar un magazin fizic si el nu este amenajat ca un mini Apple Store, deci nu veti avea parte de experienta pe care o ofera un Apple Premium Reseller, insa produsele cumparate de la acesti parteneri Apple beneficiaza de tot suportul oficial.

Avand in vedere ca in cazul unui Apple Authorised Reseller conditiile de certificare sunt mult mai relaxate, exista si un numar mult mai mare de magazine care beneficiaza de aceasta certificare, ele fiind raspandite in intreaga tara in momentul de fata.

In Romania, Apple Authorised Reseller sunt :

  1. iStyle – cu magazine in Bucuresti si diverse orase din tara;
  2. Noumax – cu punct de distributie si service in Bucuresti + service in Cluj Napoca;
  3. iTrade – cu sediul in Bucuresti;
  4. Atex Computers – cu sediul in Cluj-Napoca;
  5. Vix – cu sediul si magazin fizic in Timisoara;
  6. iRequest – cu sediul si magazin fizic in Constanta;
  7. Kapsch Romania – cu sediul in Bucuresti;
  8. Altex – cu magazine in diverse zone din tara;
  9. Domo – actualmente in procedura de insolventa;
  10. eMAG – cel mai mare magazin online din Romania cu showroom-uri in diverze zone din tara + eMAG Apple Shop;
  11. Flanco – cu magazine in diverse zone din tara;
  12. Media Galaxy – cu magazine in diverse zone din tara.
  13. Orange;
  14. Vodafone;
  15. Telekom.

Dupa cum puteti observa, lista de Apple Authorised Reseller este foarte mare si acopera intreaga tara, lanturi precum Altex, Media Galaxy, Flanco sau eMAG permitandu-va sa cumparati orice si sa testati inainte de a face acest lucru.

Fiecare dintre acesti Apple Authorised Reseller are propriul magazin online, asa ca puteti face achizitii si online, la nevoie, insa din aceasta lista doar iStyle si Noumax au service autorizat in Romania sa repare produse Apple.

Revanzatori

In categoria revanzatorilor intra firmele din Romania care sunt autorizate de catre Apcom, principal distribuitor de produse Apple in Romania, sa vanda produsele Apple in urma achizitiei de la o companie care distribuie produsele in intreaga tara.

Unele dintre magazinele din aceasta categorie au si certificarea de Apple Authorised Reseller, iar in cazul achizitiei de la ele veti beneficia de garantie si suport in baza facturii emise de catre acel magazin, insa in restul cazurilor s-ar putea sa fie nevoie de factura originala emisa de catre Apcom.

Lista aceasta este mult mai lunga decat cea a Apple Authorised Resellerilor si nu o voi mai detalia, insa ce trebuie inteles este ca aceste magazine NU au fost certificate de catre Apple sa le revanda produsele, asa cum se intampla in cazul celorlalte doua categorii mentionate mai sus.

In cazul achizitiei de produse Apple de la revanzatorii autorizati de Apcom, nu ar trebui sa va faceti griji in legatura cu garantia sau primirea de ajutor deoarece totul vinde de la un partener autorizat al companiei Apple.

De ce sa cumpar de la un magazin autorizat Apple ?

Multi dintre voi stiu deja ca magazinele autorizate sa vanda produse Apple au preturi mai mari decat magazinele care nu sunt autorizate, iar acest lucru, desi vorbim despre sume ce variaza intre 50 LEI si 300 LEI, in majoritatea cazurilor, ii motiveaza pe multi sa aleaga magazinele din urma.

Preturile acestor magazine sunt mai mici deoarece produsele cumparate de catre ele vin, de obicei, de pe alte continente si au preturi de achizitie mai mici decat cele percepute pentru magazinele autorizate de catre Apple sa vanda produse in Romania.

Resellerii Apple sunt obligati sa cumpere de la distribuitorii oficiali Apple, Apcom in Romania, deci trebuie sa o faca la pretul impus de Apple, insa magazinele neatorizate pot cumpara de oriunde doresc, iar in general vorbim despre produse din SUA sau chiar Hong Kong.

Aceste produse ar putea fi refuzate la garantie din cauza zonei din care provin, ar putea avea probleme cu unele functii care nu sunt disponibile in Romania, iar in caz de ajutor separat de garantie, Apple v-ar putea refuza, pentru ca nu puteti dovedi achizitia cu o factura de la un reseller Apple.

In concluzie, nu va zgarciti la 2 – 300 de LEI pentru ca s-ar putea sa pierdeti si mai mult in timp si nu evitati resellerii autorizati de produse Apple.

Lista de magazine autorizate sa vanda produse Apple in Romania este oferita conform celei disponibile in cadrul website-ului Apcom.