10 noutati iOS 10 care vor fi anuntate la WWDC 2016

10 noutati pentru iOS 10 pe care Apple urmeaza sa le anunte in cadrul WWDC 2016, prezentarea oficiala a iOS 10 urmand a avea loc in 13 iunie.

WWDC 2016 va incepe pe 13 iunie la ora 20:30, si pe iDevice.ro va astept incepand cu ora 19:30, asa ca astazi vorbim despre 10 noutati iOS 10 care urmeaza sa fie anuntate atunci, ele fiind discutate in diverse zvonuri aparute in ultimele saptamani pe internet de la surse apropiate companiei Apple.

Prezentarea iOS 10 va fi transmisa in direct de catre compania Apple, asa ca atunci vom vedea aceste 10 noutati iOS 10, sau poate chiar mai multe, cei din Cupertino avand foarte multe schimbari interesante pregatite pentru posesorii de iPhone, iPad si iPod Touch din lumea intreaga.

Fara a lungi prea mult discutia, iata care sunt cele 10 noutati iOS 10.

Transferul de bani prin iMessage

Adus in discutie inca de saptamana trecuta, sistemul care va permite transferul de bani prin iMessage in iOS 10 este o schimbare majora pregatita de catre compania Apple, el fiind legat direct de Apple Pay si cartile de credit inregistrate de catre utilizatori in el.

Facebook, Paypal si alte servicii din SUA au deja implementate asemenea sisteme de transfer de bani direct prin aplicatii proprii, insa Apple va integra in iMessage sistemul sau care va fi oferit nativ si va functiona mult mai simplu pentru cei care au Apple Pay activ.

Dupa cum este de asteptat, transferurile de bani prin iMessage vor fi posibile doar in SUA, sau doar in tarile care au Apple Pay lansat deja.

Siri – suport pentru aplicatii si nu doar atat

Acum cateva saptamani ni s-a spus ca Apple va lansa un nou SDK care le va permite dezvoltatorilor sa implementeze suport pentru Siri in aplicatii terte, astfel ca utilizatorii vor putea invoca asistentul personal pentru o varietate de task-uri ce pana acum nu erau posibile.

Mai exact, aplicatii de taxi ne-ar putea permite sa chemam un taxi prin Siri, alte aplicatii ne-ar putea permite sa comandam mancare prin Siri, sau sa facem rezervari la restaurate, totul folosind comenzi vocale, fara a mai atinge in vreun fel aplicatia pentru a actiona o functie.

Separat, Siri ar urma sa beneficieze si de imbunatatiri pentru algoritmul care permite recunoasterea comenzilor utilizatorilor si ar putea beneficia de o serie de functii noi in iOS 10.

3D Touch cu functii noi

3D Touch in iOS 10 ar urma sa beneficieze de scurtaturi noi pentru unele aplicatii, App Store urmand a avea cateva care permit recomandarea mai usoara de aplicatii, insa sistemul ar putea fi extins pentru a oferi mai multa functionalitate si in alte aplicatii native.

Mai mult decat atat, Apple ar putea implementa noi moduri de utilizare a 3D Touch in intregul sistem de operare, astfel ca am putea folosi apasari puternice sau usoare pentru a interactiona cu noi aplicatii, sau a controla diverse alte functii ale IDevice-urilo proprii.

Mod de noapte, dark mode

Prezentat intr-un concept recent, un mod de noapte, sau dark mode, si-ar putea gasi o “casa” in iOS 10, cei de la Apple avand in dezvoltare o schimbare de acest gen, ea potrivindu-se perfect cu Night Shift-ul pe care il avem disponibil inca de la lansarea iOS 9.3.

Utilizand o tema gandita special pentru noapte, utilizatorii ar putea beneficia de o experienta si mai buna de folosire a iDevice-urilor in conditii de luminozitate foarte scazuta, combinarea ei cu Night Shfit afectand mult mai putin ochii in lipsa culorilor intense.

Noul mod de noapte ar putea fi activat automat de catre iOS impreuna cu Night Shift, sau ar putea fi activat cu o functie separata.

Ascunderea de aplicatii native

Acum cateva luni Tim Cook a promis ca Apple va implementa in iOS o functie care ne va permite sa ascundem aplicatii native, iar in iOS 10 am putea beneficia de aceasta functionalitate fara a ne mai folosi de diverse trucuri disponibile cu, sau fara jailbreak.

In interiorul codului sursa al iOS au fost descoperite indicii care dau de inteles ca Apple va implementa intr-adevar un sistem de ascundere a aplicatiilor native, iar iOS 10 ni l-ar putea aduce oficial pentru ca Apple trebuie sa anunte si schimbari importante pentru utilizatorii sai.

App Store

Aseara Apple a anuntat schimbari majore pentru App Store, compania americana urmand a integra reclame in rezultatele pentru cautarile facute in magazin de catre utilizatori in vederea descoperirii de aplicatii, dezvoltatorii putand cumpara spatiu de promovare a aplicatiilor.

Separat, Apple le va oferi dezvoltatorilor o parte mai mare din incasarile generate de vanzarea de abonamente prin aplicatii, acestia urmand a primi 85% din suma inregistrata la vanzare, in loc de 70% in prezent, daca abonamentele au o perioada de valabilitate mai mare de 1 an.

Mai mult decat atat, App Store va incepe sa ascunda din topurile de aplicatii gratuite/platite aplicatiile deja descarcate de catre utilizatori, schimbarea avand menirea de a facilita descoperirea de aplicatii noi care in mod normal nu ar fi usor vizibile.

Apple Music

Apple Music urmeaza sa aiba parte de atentie speciala in iOS 10, compania Apple avand pregatite schimbari foarte importante pentru aplicatia Muzica, prin intermediul careia putem utiliza serviciul de streaming audio direct de pe iPhone, iPad sau iPod Touch.

In iOS 10 aplicatia Muzica va avea o interfata noua, regandita pentru a pune in evidenta muzica noua disponibila de la artistii nostri favoriti, interfata pentru a asculta muzica urmand a fi dominata de culorile alb si negru, asta in timp ce sistemul Connect va fi ascuns in sectiunea New.

Mai mult decat atat, Apple va afisa automat versuri pentru melodiile ascultate de catre noi, astfel ca vom putea canta mai usor in ton cu melodia ce este redata de catre terminale, toate aceste schimbari avand menirea de a face Apple Music mai atractiv.

Emoji

Fie ca va plac, fie ca nu, fie ca le folositi, fie ca nu, iOS 10 va avea noi caractere emoji, cei de la Apple urmand a integra o serie noua de caractere pe care Consortiul Unicode le-a pregatit special pentru utilizatorii din lumea intreaga inca de acum cateva saptamani.

Noile caractere emoji ale iOS 10 au fost prezentate oficial saptamana aceasta de catre Consortiul Unicode, iar compania Apple le va implementa cel mai probabil in viitoarea versiune a sistemului de operare, chiar daca nu din prima versiune beta.

HomeKit

La 2 ani de la lansarea oficiala, HomeKit urmeaza sa aiba o aplicatie nativa in iOS 10 care va permite controlarea gadget-urilor care au integrata platforma celor din Cupertino, aplicatia urmand a fi una universala pentru a fi compatibila cu cat mai multe accesorii HomeKit.

Apple a avut mari probleme in a promova acest sistem in randul dezvoltatorilor si a avut probleme in a finaliza standardul pentru fi implementat in cat mai multe accesorii, insa in iOS 10 va oferi in sfarsit o aplicatie dedicata si, probabil, suport mai bun pentru parteneri.

Apple Pay

In final, Apple urmeaza sa anunte extinderea disponibilitatii Apple Pay in mai multe regiuni de pe planeta, Elvetia fiind una dintre tarile care va avea serviciul activ incepand din cursul zilei de luni, 13 iunie, acolo cel putin o banca urmand a isi oferi suportul pentru el.

Exista posibilitatea ca Apple Pay sa fie lansat oficial si in Franta, Germania, Spania, sau alte tari din Europa in cursul acestei veri, Apple lucrand din greu cu o varietate de parteneri pentru a putea oferi acest sistem de plati mobile pentru toti posesorii de iDevice-uri.

Inainte sa inchei va spun ca iOS 10 va aduce cu siguranta imbunatatiri ale performantelor generale ale sistemului de operare si ale stabilitatii, in total compania Apple urmand a oferi peste 100 de noutati mari si mici pentru utilizatorii produselor sale.