Google Maps a actualizat hartile globale cu noi imagini din satelit

Google a anuntat in cursul noptii trecute actualizarea hartilor globale disponibile pentru utilizatorii Google Maps, acestia avand acum posibilitatea de a vedea noi imagini din satelit pentru foarte multe locatii de pe planeta, diferenta fata de imaginile folosite pana in prezent fiind foarte mare, dupa cum puteti vedea in imaginile de mai jos.

Noile imagini afisate de catre compania Google au fost preluate din baza de date de imagini inregistrate de catre satelitul Landsat 8 al celor de la NASA, astfel ca vorbim despre imagini foarte exacte cu diverse zone de pe planeta, satelitul fiind lansat pe orbita in 2013, deci are camere de calitate foarte buna.

Conform celor de la Google, imagini care ocupa peste 1 petabyte au fost analizate pentru a format noul set de imagini pentru Google Maps, acestea avand peste 700 de miliarde de pixeli care au fost analizati individual pentru a fi alesi cei care nu au nori ce blocheaza vizibilitatea, iar rezultatele sunt cu adevarat remarcabile.

Practic, pentru a face Google Maps cu adevarat grozav, compania Google a schimbat in totalitate datele afisate intr-unul dintre cele mai utilizate module ale platformei, vizualizarea locatiilor in baza imaginilor din satelit fiind folosita zilnic de catre un numar foarte mare de persoane ce acceseaza serviciul Google.

To produce this new imagery, we used the same publicly available Earth Engine APIs that scientists use to do things like track global tree cover, loss, and gain; predict Malaria outbreaks; and map global surface water over a 30 year period.  Like our previous mosaic, we mined data from nearly a petabyte of Landsat imagery—that’s more than 700 trillion individual pixels—to choose the best cloud-free pixels. To put that in perspective, 700 trillion pixels is 7,000 times more pixels than the estimated number of stars in the Milky Way Galaxy, or 70 times more pixels than the estimated number of galaxies in the Universe.

Toate datele preluate de catre Google din cadrul Landsat 8 sunt disponibile in mod public pentru toata lumea, deci teoretic inclusiv cei de la Apple s-ar putea folosi de ele pentru a imbunatati Apple Maps, insa e greu de spus daca cei din Cupertino vor decide sa beneficieze de o asemenea gratuitate foarte grozava.

In momentul de fata, Google inca distribuie in serverele sale schimbarile care permit vizualizarea noilor imagini din satelit, astfel ca daca deocamdata nu reusiti sa vizualizati schimbarile, va trebui sa mai asteptati cateva ore, sau chiar zile, compania americana evitand sa ofere date privind distribuirea completa a schimbarilor.

Google Maps New York
Deasupra noua imagine din satelit pentru New York si sub ea vechea imagine.