Apple scapa de un verdict in care era obligata sa plateasca 625 milioane de dolari

In luna februarie compania Apple a pierdut in prima instanta un proces intetat de catre cei de la VirnetX, aceasta din urma companie acuzandu-i pe cei din Cupertino de incalcarea unor brevete de inventie ce au legatura cu sistemul VPN al iOS, platformele iMessage si FaceTime fiind cele in care el ar fi fost folosit.

Desi suma de 625 de milioane de dolari acordata drept despagubiri celor de la VirnetX a fost cea mai mare acordata intr-un proces de acest gen, ei nu au fost multumiti de rezultat, iar patru luni mai tarziu au intentat un al doilea proces celor de la Apple, cerand inca 190 de milioane de dolari in baza acestei presupuse incalcari a drepturilor sale.

In ciuda celui de-al doilea proces, un judecator federal a decis astazi sa anuleze hotararea prin care a acordat suma de 625 de milioane de dolari celor de la VirnetX, astfel ca avocatii celor de la Apple si-au indeplinit deocamdata misiunea de a ii scapa pe cei din Cupertino de plata unei sume foarte mari drept despagubiri.

Motivandu-si decizia, judecatorul din acest caz a afirmat ca juratii care au hotarat suma initiala ar fi fost indusi in eroare de catre unele referinte facute de catre avocatii celor de la VirnetX, deci suma finala ar fi neconforma cu realitatea, iar decizia sa ar putea duce la o rejudecare a cazului in viitor.

He said jurors may have been confused by more than 50 references to the earlier case, though it contained “incredibly similar” issues, and deferred improperly to the prior jury’s findings when it found Apple’s liable for willful infringement. “The repeated references to the prior jury verdict in the consolidated case resulted in an unfair trial,” Schroeder wrote.

Disputele dintre cele doua companii au inceput in anul 2012 cand VirnetX a cerut 532 de milioane de dolari din exact acelasi motiv, iar avand in vedere decizia luata astazi, exista sansa ca noi rejudecari sa aiba loc in lunile urmatoare intre cele doua companii.