Turcia invita Apple in paradisul sau fiscal

La doar cateva ore dupa ce Comisia Europeana a acuzat oficial Apple de evaziune fiscala si i-a cerut guvernului irlandez sa recupereze 13 miliard de dolari drept taxe neplatite, Turcia reactioneaza. Vicepremierul turc, Mehmet Simsek a facut o invitatie deschisa companiei Apple sa paraseasca Irlanda si sa isi deschida o subsidiara in tara sa.

El a declarat pe Twitter ca Apple ar trebui sa se mute in Turcia, unde ar putea avea parte de facilitati fiscale mult mai atractive decat in Irlanda si nu va fi nevoita sa suporte aparatul birocratic european. Turcia este intr-o relatie tensionata cu Uniunea Europeana dupa tentativa de lovitura de stat din iulie, asa ca nu ar fi greu de crezut ca ar putea ignora complet legislatia comunitara, chiar daca vrea sa intre in UE.

Desi invitatia lui Simsek este una serioasa, este extrem de putin probabil ca Apple sa se mute in Turcia, avand in vedere ca ea are un adevarat imperiu financiar controlat din Irlanda. Acolo sunt subsidiarele care conduc toate operatiunile europene si in ciuda luptei cu Comisia Europeana, va avea totusi o viata destul de usoara in Irlanda in viitor.

Mai mult decat atat, Turcia este o tara foarte instabila, in care au loc atacuri teroriste aproape saptamanal, asa ca Apple nu se va muta in ea prea curand. Chiar si asa, nu este exclus ca alte tari din afara Uniunii Europene sa ii ofere companiei americane facilitati fiscale generoase pentru a o convinge sa-si mute imperium financiar pe teritoriul lor.