Apple a blocat Pegasus si pe OS X

Aseara Apple a lansat o actualizare de securitate pentru OS X El Capitan, ea venind la o saptamana dupa ce iOS 9.3.5 a fost lansat oficial de catre compania Apple. Distanta fata de actualizarea sistemului de operare este surprinzatoare, iar asta pentru ca ambele update-uri inchid exact aceeasi vulnerabilitate pentru utilizatori.

Mai exact vorbim despre exploit-ul Pegasus care a fost conceput special pentru a exploata sistemul de operare iOS, compania Apple blocandu-l prin lansarea iOS 9.3.5. Desi el a fost creat special pentru iOS, se pare ca a fost descoperit inclusiv in OS X El Capitan, iar aceasta actualizare de securitate il inchide pentru toata lumea.

Conform expertilor in securitate informatica, Pegasus pentru OS X poate prelua controlul asupra unui Mac daca utilizatorul acceseaza un simplu link de pe internet. O parte din exploit foloseste o vulnerabilitate a Safari, iar dupa instalarea unui malware, hackerii pot vedea tot ceea ce facem pe Mac-urile noastre si le pot controla, totul fara ca noi sa stim.

Pegasus a fost creat pentru a monitoriza jurnalisti si dizidenti din tari aflate in curs de dezvoltare, o companie israeliana fiind in spatele crearii acestui software. El a fost folosit cu succes pana acum de catre cei care l-au cumparat, insa compania Apple s-a miscat destul de repede si a rezolvat problema, desi multa lume a fost in pericol pentru mult timp.

Daca aveti OS X Yosemite sau OS X El Capitan instalate in Mac-urile voastre, atunci exista cate o actualizare de securitate pentru fiecare dintre ele si este recomandabil sa o instalati.

pegasus OS X El Capitan