macOS Sierra a fost lansat, iata ce noutati aduce

macOS Sierra a fost lansat in aceasta seara de catre compania Apple, el aducand o multitudine de noutati pentru posesorii de Mac-uri.

macOS Sierra a fost lansat la exact o saptamana dupa ce iOS 10 a fost pus la dispozitia utilizatorilor din lumea intreaga, Apple oferind acum si actualizarea pentru Mac-uri. Anuntat in luna iunie pentru toata lumea, macOS Sierra vine in primul rand cu o denumire complet noua, dar si cu o serie de functii noi pe care, probabil, ca le veti aprecia.

Apple a renuntat la denumirea OS X pentru sistemul sau de operare dedicat Mac-urilor, asa ca de acum incolo vorbim doar despre macOS Sierra si diversele sale variatii. Apple a implementat in macOS Sierra o serie de functii complementare care sa-l interconecteze cu iOS 10, iar majos discutam despre o parte dintre acestea.

Recunoastere faciala pentru aplicatia Poze

macOS Sierra poze amintiri

Da, macOS Sierra este acum capabil sa recunoasca fetele utilizatorilor din pozele inregistrate de catre noi, dar si obiectele pe care le vede in aceste poze. Apple a implementat un sistem similar in iOS 10 pentru a ne permite sa cautam printre toate pozele stocate in terminale, iar aceasta functionalitate este extinsa la macOS Sierra.

“Ai petrecut ani întregi imortalizând momente de care să merite să-ți amintești. Acum, Poze le poate transforma în experiențe de neuitat numite Amintiri. Iar datorită noilor tehnologii performante, aplicația Poze este și mai bună la recunoașterea facială, îți permite să afișezi toate pozele tale pe o hartă a lumii și chiar să cauți poze în funcție de obiectele sau peisajul din acestea.”

Acest sistem vine impreuna cu functia Amintiri, Memories, care ne permite sa vedem slideshow-uri cu cele mai importante momente inregistrate de catre noi.

Deblocare automata cu Apple Watch

macOS Sierra deblocare Apple Watch

Daca folositi un Apple Watch si un iPhone, atunci macOS Sierra va putea debloca automat Mac-ul vostru in momentul in care va apropiati cu ceasul inteligent de el. Apple foloseste tehnologia Bluetooth pentru a-si interconecta produsele si a facilita deblocarea Mac-ului fara ca noi sa introducem parola necesara in mod normal pentru a-i accesa datele.

“Obține acces instantaneu la Mac-ul tău atunci când porți Apple Watch. Trebuie doar să-ți activezi Mac-ul și ești gata. Efectuează un apel rapid sau pleacă pentru câteva momente și poți reîncepe apoi să lucrezi imediat. Nu e nevoie de parolă.”

Clipboard universal si iCloud Drive

macOS SIerra Clipboard Universal

O noutate foarte importanta oferita de catre compania Apple in macOS Sierra este Clipboard-ul universal, acesta permitand copierea de poze, clipuri vide, link-uri, sau texte din iPhone/iPad direct in Mac. Totul functioneaza separat, sau prin iCloud Drive, un folder special fiind creat in iOS 10 si macOS Sierra, acolo fiind afisate toate fisiere copiate de catre noi.

“Faci copy la imagini, clipuri video și texte de pe iPhone. Apoi selectezi paste pe Mac-ul din apropiere – sau invers. Nu există pași suplimentari. Faci doar copy și paste ca de obicei. Ai găsit o rețetă grozavă în timp ce navigai pe Mac? Poți trece cu paste ingredientele direct în lista de cumpărături din iPhone-ul tău.”

Transferul dintr-un terminal in altul este facut folosind o conexiune de internet si iCloud Drive, deci iDevice/Mac-ul trebuie conectate la acelasi cont iCloud. Clipboard-ul universal poate functiona si separat pentru copierea de texte, link-uri sau imagini.

macOS Sierra iCloud Drive fisiere

Stocare optimizata

Pentru ca spatiul de stocare este foarte important, cei de la Apple au implementat un macOS Sierra un sistem care ofera stocare optimizata pentru fisierele noastre. Mai exact, macOS Sierra va elibera spatiu din Mac-uri prin transferarea automata a unor fisiere din calculatoare direct in iCloud, doar cele folosite rar ajungand acolo.

“Spațiul de stocare e folosit la maximum? Nu-i nimic. macOS Sierra te poate ajuta să eliberezi spațiul, stocând automat în cloud fișierele folosite rar și păstrându-le disponibile la cerere. De asemenea, te poate ajuta să găsești și să elimini fișiere vechi pe care nu le mai folosești. Așa că pe Mac-ul tău ai întotdeauna spațiu pentru fișiere noi și pentru cele pe care le-ai utilizat cel mai recent.”

Totul se face automat, macOS Sierra alegand fisierele in baza datei la care au fost folosite ultima oara, cele folosite cel mai recent ramanand in Mac, restul ajungand in iCloud, in functie de spatiul pe care-l avem disponibil.

Noua aplicatie Mesaje

macOS Sierra mesaje

Daca iOS 10 are o aplicatie mesaje cu foarte multe functii noi, macOS Sierra nu putea veni fara ele, asa ca Apple a implementat o parte dintre noile briz-brizuri. Vorbim despre noile emoticoane mai mari oferite de catre compania Apple, dar si despre optiunea de a raspunde cu unele dintre animatiile pe care le putem vedea inclusiv in iOS 10.

“Exprimă-te în noi moduri distractive. Trimite un emoticon uriaș. Răspunde cu o inimă sau un semn de OK la balonul de mesaj al prietenului tău. Redă clipuri video și previzualizează linkuri direct în conversație.”

Mai mult decat atat, orice fel de link-uri vor putea fi previzualizate direct pe Mac, iar daca va place muzica, veti putea asculta melodii din Apple Music direct in aplicatie.

iTunes

macOS Sierra iTunes

O noua versiune a aplicatiei iTunes este deasemenea inclusa de catre compania Apple in macOS Sierra, aceasta avand o interfata regandita de catre cei din Cupertino. Totul este facut pentru a pune Apple Music in prim-plan, noile optiuni facand mai usoara descoperirea de muzica in interiorul platformei, dar si a noilor recomandari pentru melodii.

“Găsirea melodiilor favorite și descoperirea unora noi este și mai simplă datorită noului Apple Music reproiectat în cadrul iTunes. Datorită secțiunii reconcepute Pentru tine, este mai ușor să descoperi muzică nouă și playlisturi care credem că-ți vor plăcea. Noua secțiune Răsfoiește permite tuturor să vadă tot ce-i mai bun pe Apple Music, de la melodii exclusive și noi lansări, la playlisturi și topuri. Iar acum poți să vezi și versurile în timp ce asculți pe MiniPlayer-ul îmbunătățit.”

Apple a inclus noule sectiuni Pentru tineRasfoieste si un nou miniplayer imbunatatit pentru a controla mult mai eficient muzica ascultata. Separat, aplicatia iTunes este capabila sa redea inclusiv versurile melodiilor pe care le ascultam, exact precum se intampla si in cazul aplicatiei Muzica, Music, disponibila incepand cu iOS 10.

39 COMENTARII

  1. macOS asta , in loc sa devina un system de operare mai serios , devine din ce in ce mai mult iOS . E cazul sa le unifice si sa-i lase pe altii sa se ocupe de serious destop computing , ca si asa sunt aproape absenti pe segmentul asta si de business/corporate .

  2. There isn’t anything notably different between this release of Sierra and the GM before. The only likely difference is some additional bug fixes. Of course, if there is anything worth mentioning in this release of macOS Sierra, we’ll let you know.

  3. omule daca nu poti fii la subiect mai bine….abtine-te…dar da ai dreptate,doar creierul meu poate fii random la ce IQ mare are

  4. lasa-te ca nu prea intelegi ecosistemul apple! totul este gandit pt scoli educativ corporativ etc. Daca nu iti place ai si windows sau linux

  5. am eu un bug la GM pe Macbook de 12. La bootarea os-ului ceva nu ii convine si timp de cateva fractiuni de secunda ecranul are un flicker urat de tot. Astept sa se downloadeze final version ca sa il instalez si sa vad daca dispare chestia asta…

  6. @VIP: eu folosesc mac la firma sap de câțiva ani si vreau sa îți spun ca e mult mai stabil si am scăpat de multe bătăi de cap, desi ca suita office folosesc arhicunoscuta microsoft office doar ca e pt mac.

  7. La noul MacOS SIERRA din pacate a revenit o veche problema: in aplicatia nativa Mail nu mai pot selecta mail-urile dupa Expeditor, destinatar sau subiect!!! A mai sesizat cineva? Exista solutie?