In viitor ambulantele iti vor opri muzica din masina

Un proiect extrem de interesant este derulat in Suedia in momentul de fata, ela vand rolul de a crea mai multa siguranta pentru ambulantele care se afla in misiune. Mai exact, suedezii testeaza un sistem care ar opri muzica din masinile cetatenilor in momentul in care o ambulanta se apropie de masina lor, astfel incat acestia sa fie constienti de existenta sa.

Sistemul este gandit pentru a functiona prin FM si RDS, astfel ca in momentul in care o ambulanta se apropie de masina, soferii vor fi anuntati prin sistemul audio al acesteia. Sistemul este gandit pentru a atentiona soferii cand ambulata este la o distanta mai mare in cazul in care ei circula pe autostrada, iar asa vor sti sa acorde prioritate de trecere ambulantei.

Sistemul audio al masinii va rula un mesaj in momentul in care ambulanta se afla in apropierea noastra, iar intreruperea muzicii se va face indiferent daca ascultam muzica la radio, CD, DVD, Bluetooth, etc. Atentionand soferii din timp in legatura cu intalnirea unei ambulante aflate in misiune va reduce cu siguranta accidentele si ar putea reduce inclusiv timpii de raspuns la solicitari.

Foarte multa lume asculta radio sau muzica in masina, iar ambulantele pot fi greu de auzit daca se apropie dintr-o zona in care sunetul se propaga cu greu. Problema sta totusi in utilizarea semnalelor acustice din timp, iar asta deoarece in Romania soferii de ambulante au obiceiul de a le porni doar cand se apropie de intersectii, iar uneori asta nu ofera suficient timp de reactie pentru soferi.

“In Stockholm, ambulances will soon be piloting a system that interrupts whatever you’re listening to – be it CDs, Bluetooth or the radio – and broadcasts a voice warning that an emergency vehicle is heading your way. The signal is sent over the FM band along with the transmission of a text message that appears in the tuner display.”

Daca proiectul pilot din Suedia va avea succes, atunci el ar putea aplicat si in alte tari.

ambulanta-muzica-masina