Prima Pagina masini In viitor ambulantele iti vor opri muzica din masina

In viitor ambulantele iti vor opri muzica din masina

Un proiect extrem de interesant este derulat in Suedia in momentul de fata, ela vand rolul de a crea mai multa siguranta pentru ambulantele care se afla in misiune. Mai exact, suedezii testeaza un sistem care ar opri muzica din masinile cetatenilor in momentul in care o ambulanta se apropie de masina lor, astfel incat acestia sa fie constienti de existenta sa.

Sistemul este gandit pentru a functiona prin FM si RDS, astfel ca in momentul in care o ambulanta se apropie de masina, soferii vor fi anuntati prin sistemul audio al acesteia. Sistemul este gandit pentru a atentiona soferii cand ambulata este la o distanta mai mare in cazul in care ei circula pe autostrada, iar asa vor sti sa acorde prioritate de trecere ambulantei.

Sistemul audio al masinii va rula un mesaj in momentul in care ambulanta se afla in apropierea noastra, iar intreruperea muzicii se va face indiferent daca ascultam muzica la radio, CD, DVD, Bluetooth, etc. Atentionand soferii din timp in legatura cu intalnirea unei ambulante aflate in misiune va reduce cu siguranta accidentele si ar putea reduce inclusiv timpii de raspuns la solicitari.

Foarte multa lume asculta radio sau muzica in masina, iar ambulantele pot fi greu de auzit daca se apropie dintr-o zona in care sunetul se propaga cu greu. Problema sta totusi in utilizarea semnalelor acustice din timp, iar asta deoarece in Romania soferii de ambulante au obiceiul de a le porni doar cand se apropie de intersectii, iar uneori asta nu ofera suficient timp de reactie pentru soferi.

“In Stockholm, ambulances will soon be piloting a system that interrupts whatever you’re listening to – be it CDs, Bluetooth or the radio – and broadcasts a voice warning that an emergency vehicle is heading your way. The signal is sent over the FM band along with the transmission of a text message that appears in the tuner display.”

Daca proiectul pilot din Suedia va avea succes, atunci el ar putea aplicat si in alte tari.

ambulanta-muzica-masina

 • alexandru20

  Bine ca nu inventeaza si o chestie care sa-mi opreasca masina cand trece ambulanta sau politia. Oricum, asta nu se va intampla pentru ca nu are cum sa intre pe frecventa cd-ului:)))

 • G. MGM

  “indiferent daca ascultam muzica la radio, CD, DVD, Bluetooth, etc.”

 • Viorel Preda

  O idee excelenta! Ar trebui totusi sa existe un dispozitiv care sa fie comandat de catre ambulanta de la distanta. Daca DA, atunci ar fi poate si mai util ca masinile sa fie dotate din fabrica cu un sistem care sa avertizeze si vizual apropierea unei ambulante, un fel de girofar in ecranul de bord al masinii.
  Oricum, o idee excelenta!

 • Srb Srb

  yep

 • razvan.adrian

  Foarte tare

 • RaduD

  Ar putea interactiona cu computerul de bord al masinii, care sa genereze starea aceea de avarie cand motorul nu se mai tureaza mai mult de 2000 rot/min…!

 • iTu

  daca ai TI (traffic information) activat intra automat chiar daca asculti muzica la cd informatii in legatura cu traficul din zona.
  mi se pare o idee foarte buna.