Roaming din 15 iunie la Preturile din Retea

Roaming dispare din 15 iunie intr-o buna masura, noile tarife pentru apeluri cu minute, SMS si internet, date, care se consuma din abonamente.

Roaming nu vom mai avea incepand cu 15 iunie deoarece intra in efect planul Roam like at Home impus de catre Uniunea Europeana pentru tarile din Uniunea Europeana (UE) si Spatiul Economic European (SEE). Conform acestui plan, se elimina tarifele de roaming pentru minute, SMS si trafic de date, internet mobil, consumate de catre clientii operatorilor din UE si SEE.

Trebuie sa tineti minte foarte bine aceste doua acronime, deoarece ele vor fi folosite de catre operatorii de telefonie mobila in ofertele pentru roaming pe care le vor crea. Incepand cu 15 iunie, minutele, SMS-urile si datele, internetul mobil, consumate in roaming se vor scadea din resursele nationale incluse in abonamentele noastre de telefonie mobila, conform ANCOM.

Roaming din 15 iunie la Preturile din Retea

Dupa ce acestea sunt epuizate, operatorii de telefonie mobila vor tarifa traficul suplimentar din roaming la pret de resurse nationale din Romania, adica ca si cum ati vorbi in alta retea nationala din Romania. Toti clientii operatorilor de telefonie mobila din Romania se bucura de aceasta schimbare prin planul Roam like at Home, deci vom putea face automat roaming folosind resursele din abonamente.

Conform celor de la ANCOM, de Roam like at Home se bucura doar cei care nu isi achizitioneaza un nou plan tarifar si nu isi reinnoiesc abonamentul care sa aiba un alt plan de roaming inclus. Daca au facut asta, clientii pot reveni la planul Roam like at Home oricand doresc pentru a se bucura in roaming de beneficiile pe care le au incluse in Romania pentru telefonia mobila.

roaming 15 iunie tarife preturi minute sms internet date

Tarife pentru minute si SMS in Roaming

Incepand din 15 iunie apelurile si SMS-urile primite in roaming sunt gratuite, iar cele facute si trimise se tarifeaza la tarifele nationale din Romania. Desigur ca aici vorbim doar despre trafic in roaming facut in afara beneficiilor incluse deja in abonamentele, pentru ca intai se scad beneficiile din abonamente, iar abia mai apoi se aplica tarifele suplimentare.

Tarife pentru intrnet mobil, date, in roaming – MB si GB

In cazul internetului mobil, trafic de date, facut in roaming vorbim despre aceeasi consumare a beneficiilor din abonament pana la epuizare. Dupa epuizare, costul unui MB de trafic de internet facut in roaming se va tarifa conform pretului per MB de trafic de internet mobil facut in Romania in retelele nationale, deci daca sunteti in Roaming veti plati ca in Romania.

Pentru abonamentele (cvasi)nelimitate, cei de la ANCOM spun ca opratorii de telefonie mobila pot stabili o limita de trafic de internet, date, in MB/GB de pot fi consumati in roaming. Dupa epuizarea acestei limite, clientii vor plati un tarif maxim de 7.7 Euro, fara TVA, pentru fiecare GB de trafic de internet facut in roaming, sau 0,0077 Euro per MB.

Desigur ca operatorii de telefonie mobila pot sa si limiteze traficul de internet al celor care abuzeaza de servicii in roaming, dar totul depinde de ceea ce vrea sa faca fiecare operator. Acestea fiind spuse, cam asa se vor desfasura lucrurile in roaming pentru minute, SMS si internet multumita planului Roam like at home.