Smartphone – ce Risti cand Scrii mesaje din Mers

Smartphone-urile creeaza dependenta, stim cu totii asta si nu acesta este subiectul prezentului articol, dar acum vorbim despre un risc pe care il avem cand scriem mesaje in timp ce ne deplasam. Conform unui studiu realizat de catre cercetatorii britanici, scrierea de mesaje pe smartphone in timp ce ne deplasam ne va face sa mergem ciudat, lucru pe care probabil putini si-l imaginau pana acum.

Cercetatorii britanici au folosit o serie de participanti la studiu si le-au cerut sa scrie mesaje de pe smartphone in timp ce se plimbau, monitorizand miscarile lor. Cercetatorii au montat o serie de senzori care monitorizau miscarile ochilor si ale corpului in timp ce persoanele foloseau un smartphone pentru a scrie, sau citi mesaje in timp ce mergeau printr-o serie de obstacole.

Rezultatul studiului a demonstrat ca utilizatorii de smartphone petrec cu pana la 61% mai putin timp uitandu-se dupa obstacole daca folosesc terminalele in mers. Mai mult decat atat, ei isi ridica picioarele mai sus si mai incet peste obstacole decat in situatiile in care nu folosesc un smartphone, adoptand o atitudine “exagerat” de precauta pentru a reduce riscurile de a cadea si a se lovi.

Smartphone – ce risti cand scrii mesaje din mers

Dintre toate testele facute pe utilizatorii de smartphone, majoritatea au adoptat aceasta schimbare de comportament in momentul in care scriau un mesaj, spre deosebire de momentele in care le citeau. Acest lucru este normal, deoarece scrierea unui mesaj pe smartphone este mai complexa decat simpla citire a lui, asa ca utilizatorii se concentrau mai putin pe mediul inconjurator si pe mers.

“We found that using a phone means we look less frequently, and for less time, at the ground, but we adapt our visual search behaviour and our style of walking so we’re able to negotiate static obstacles in a safe manner.This results in phone users adopting a slow and exaggerated stepping action. Accidents are likely to be the result of objects suddenly appearing that phone users were not aware of, for example other pedestrians or vehicles.”

Seprat de efectele standard privind accidentele si riscul de a fi calcat de o masina cand folosesti un smartphone in mers, apare si problema mersului ciudat. Cercetatorii spun ca persoanele care folosesc des un smartphone in timp ce merg, ajung sa aiba un mers ciudat din cauza precautiei exagerate, iar asta probabil vedeti zi de zi cand mergeti prin orasele din intreaga lume.

smartphone scris mesaje mers