Iata cat se uita romanii zilnic la Televizor

Televizorul ocupa mult timp din activitatea zilnica a romanilor, un nou studiu spunandu-ne si care sunt preferintele in materie de tipuri de canale TV.

Televizorul ramane principala metoda de a afla stirile importante din Romania si lumea intreaga, dar si principala sursa de distractie, sau pierdut timp, pentru romanii care stau acasa. In ciuda trendului global de a renunta la televizor pentru servicii de streaming online, in Romania acest dispozitiv vechi de aproape un secol inca are o putere foarte mare, iar un studiu recent ne spune cum il folosim zilnic.

Conform studiului facut in Romania, 36% dintre romani au doua televizoare in casa, 30% au trei televizoare, 19% au un singur televizor si 17% au 4 televizoare. Trebuie sa recunosc faptul ca majoritatea oamenilor pe care ii cunosc au cel putin 2 televizoare in casa, eu am 2 in casa si sunt sigur ca multi dintre voi aveti cunostinte care intra in aceasta categorie, majoritara de altfel.

In ceea ce priveste timpul petrecut in fata televizorului, aproape jumatate petrec doua – trei ore in fata televizorului in fiecare zi, o perioada rezonabila. O cincime dintre romani petrece intre patru si 6 ore zilnic in fata televizorului, iar o zecime dintre romani petrece peste 8 ore zilnic uitandu-se la cine stie ce pentru ca nu ai efectiv ce sa vezi atat de mult timp la televizor.

Calitatea conteaza cand te uiti minim 3 ore pe zi la televizor

In weekend tabieturile se schimba, 17% dintre romani petrecand peste 7 ore in fata televizorului, 34% ocupandu-si intre 4 si 6 ore din timp uitandu-se la televizor. Pentru ca televizorul este important, iar calitatea conteaza, 60% dintre romani sunt dispusi sa plateasca in plus pentru canale TV HD, 22 de lei fiind suma pe care ar fi dispusi sa o achite furnizorilor de servicii de cablu.

Procentul a crescut de la 39% anul trecut, care erau dispusi sa plateasca 25 de LEI pentru cinci canale HD, asta desi acum 72% dintre romani considera calitatea HD importanta. Este si logic, de altfel, avand in vedere ca multi si-au cumparat televizoare noi, care au si rezolutii Full HD, iar pe acestea canalele SD au o calitate groaznica, deci platesc mai mult pentru calitate.

„România este una dintre puţinele ţări unde timpul de vizioare este în creştere, pe televiziunea lineară, este mult peste media mondială. Media mondială este undeva de trei ore, iar România era undeva de 5,27 ore în 2015 şi de 5,46 ore în 2016.”

Daca este sa ne uitam la ceea ce vizioneaza romanii, ei bine 69% prefera canalele documentare, 63% divertismentul si 50% sportul, dar unde raman canalele de stiri ? Ei bine, acestea au pierdit din popularitatea, ajungand la 77% fata de 81% cat aveau anul trecut, dar raman in continuare pe primul loc in preferintele romanilor pentru ca, nu-i asa, la ce ne pricepem noi mai bine decat la politica ?

Studiul se numeste Indicele consumului de televiziune în România 2017 – TVCI România 2017 si a fost facut de catre cei de la ASTRA. Voi ce parere aveti despre acest studiu ?

uita romanii televizor