Mac – Evolutia Vanzarilor in Ultimul An

Mac-urile au avut parte de o evolutie nu prea impresionanta in ultimul an, calculatoarele celor din Cupertino avand vanzari care, aparent, au stagnat in comparatie cu ceea ce s-a intamplat anul trecut. Conform celor de la IDC, vanzarile de Mac-uri au crescut cu cateva sute de mii de unitati fata de T2 2017, in timp ce Gartner sustine ca ele au scazut cu 0.4% in aceeasi perioada.

Mac-urile au avut, practic, o stagnare in vanzari in ultimul an, in timp ce restul pietei PC-urilor a inregistrat o scadere de 0.4% a vanzarilor, lucru care era de asteptat. Vorbim despre cel de-al 11-lea trimestru fiscal de scadere continua a vanzarilor de PC-uri, semn ca piata nu prea are sanse sa isi revina, in ciuda tuturor eforturilor producatorilor.

Mac-urile au fost intrecute de catre producatori ca HP, Lenovo si Dell, in aceasta ordine, atat cei de la IDC, cat si cei de la Garner fiind de acord ca topul primilor 5 vanzatori este la fel. HP si Lenovo inregistreaza vanzari de 3 ori mai mari decat compania Apple in continuare, in timp ce Dell inregistreaza vanzari de 2 ori mai mari, asa ca Mac-urile mai au foarte multe de recuperat.

Evolutia vanzarilor de Mac-uri in ultimul an da de inteles ca Apple isi intelege destul de bine pozitia pe piata si ofera functiile potrivite in produse pentru a atrage clientii. Apple are si o baza foarte mare de fani care ii cumpara produsele, acestea fiind mai scumpe decat ale competitorilor, insa chiar si asa, americanii isi pastreaza de cativa ani pozitia a 4-a in topul vanzatorilor de PC-uri.

“Higher PC prices due to the impact of component shortages for DRAM, solid state drives (SSDs) and LCD panels had a pronounced negative impact on PC demand in the second quarter of 2017. The approach to higher component costs varied by vendor. Some decided to absorb the component price hike without raising the final price of their devices, while other vendors transferred the costs to the end-user price.”

Mac vanzari T2 2017 IDC
Estimare privind vanzarile de PC-uri in T2 2017 – IDC
Mac vanzari T2 2017 Gartner
Estimare privind vanzarile de Mac-uri T2 2017 – Gartner