Apple Acuzata ca Minte Privind Plata Impozitelor

Apple este acuzata de catre un celebru ziar german ca minte atunci cand spune ca plateste impozite mari pentru incasarile pe care le are in Europa.

Apple este acuzata de cel mai mare ziar german ca minte cu privire la procentul din impozite pe care il plateste pentru incasarile si profitul generate in Europa. Apple a afirmat ca are o rata de impozitare de 21% pentru incasari, insa ziarul german Süddeutsche Zeitunga afirma ca de fapt procentul real ar fi situat intre 1 si 7.

Ziarul a ajuns la aceasta concluzieprin analizarea unor documente interne ale companiei Apple si il intreaba pe Tim Cook cat de moral este tot ceea ce face a sa companie. Apple nu actioneaza in mod ilegal, dar ziarul spune ca o face in mod imoral, pentru ca nu sustine tarile in care castiga acei bani prin neplata impozitelor datorate in mod normal.

Nici Apple si nici ziarul german nu au oferit explicatii cu privire la calculele pe care le-au facut pentru a ajunge la procentele pe care le afirma, asa ca nimeni nu stie ce se intampla. Chiar si asa, daca Apple minte intr-adevar, atunci vorbim despre o noua era in care Apple si-ar fi pierdut moralitatea doar pentru a-si apara profitul.

Realitatea este ca Apple anunta profit record in fiecare trimestru fiscal, el reprezentand intre 20% si 25% din incasari, iar asta uimeste de fiecare data. Probabil nu vom afla prea curand care este adevarul din spatele masinariei financiare a celor de la Apple, insa este destul de clar ca nu plateste impozite la fel de mari ca restul companiilor si nu este singura.

“Apple directly benefits from the infrastructure – educational or otherwise – that countries maintain. Mr. Cook, you recently told the New York Times that Apple had a “moral responsibility” not only to help grow the U.S. economy, but also “to contribute to the other countries that we do business in” […] Why do you want that? Why do you feel entitled to not pay any taxes in a country? Did you want to make zero-tax status a precondition for establishing tax residency there? What gives you the right to do so?”

apple impozite europa