Crestere Uriasa a Traficului de Internet in Romania

Iata cum a evoluat traficul de internet fix si mobil in Romania, care sunt vitezele medii si cat trafic genereaza fiecare utilizator din tara noastra.

Astazi cei de la ANCOM au publicat cateva statistici foarte interesante cu privire la evolutia traficului de internet in Romania pentru prima jumatate a anului 2017. Conform datelor analizate de catre autoritati, traficul de internet mobil din Romania a ajuns la 145.000 TB fata de 71.000 TB in primele 6 luni ale anului 2016, deci s-a dublat.

Diferenta este una colosala, iar conform noului presedinte, Sorin Grindeanu, consumul mediu lunar de internet mobil per utilizator a depasit 1.2 GB, de la 0.63 GB in S1 2016. In Romania s-au inregistrat in S1 2017 16.6 milioane de conexiuni de internet mobil de banda larga, cu 12.5% mai multe decat in S1 2016, penetrarea ajungand la 85% la nivelul populatiei.

In S1 2017 abonamentele mobile de internet in banda larga au ajuns la 11.2 milioane, reprezentand 67% din totalul celor inregistrate in Romania, restu de 5.5 milioane fiind reprezentat de cartele. In aceeasi masura, traficul 4G s-a dublat in aceeasi perioada, insumand jumatate din conexiunile mobile din Romania, traficul total de internet mobil ajugand la 145.000 TB.

Crestere uriasa a traficului de internet in Romania

In cazul internetului fix avem 4.6 milioane de conexiuni in S1 2017, cu 6% mai multe decat in S1 2016, totalul traficului facut de catre ele fiind de 2.5 milioane de TB. Consumul mediu lunar per utilizator in Romania este de 92 GB, viteza minima in regim de tip best-effort adica minim 100 Mbps, insumand peste 65% din totalul celor active in tara noastra.

internet fix si mobil Romania s1 2017

In cazul vitezelor situate intre 30 Mbps si 100 Mbps, sau a celor intre 10 Mbps si 100 Mbps vorbim despre un total de 26% din conexiuni, in timp ce 10% dintre ele au viteze de 10 Mpbs, sau mai mici. In total sunt 4.6 milioane de conexiuni de internet fix in Romania, iar 3 milioane dintre ele sunt de mare viteza, asa ca vorbim despre o rata de penetrare mult mai mica decat a internetului mobil.

In ceea ce priveste penetrarea internetului in mediul urban comaprativ cu cel rural, vorbim despre 3.3 milioane de conexiuni vs 1.3 milioane de conexiuni. La nivel urban avem o rata de penetrare de 69%, in timp ce la nivel rural avem 38%, cu vitezele cele mai mari la orase, iar mai multe detalii aveti in infograficul din articol.

Articolul precedentCel mai scump iPhone X Costa cat o Masina
Articolul următorSamsung Galaxy S9. Pret Nejustificat de MARE
Pasionat de tehnologie, sport si calatorii. Bun cunoscator al sistemului de operare iOS, iubitor de produse Apple, si specializat in rezolvarea diverselor probleme care sunt raportate de catre cititori. Co-fondator al iDevice.ro din pasiunea pentru terminale mobile, si tehnologie, actual editor sef, si dornic oricand de a avea parte de provocari noi in materie de tehnologie. Bun cunoscator al limbii engleze, si dornic sa descopere cele mai noi "secrete" ale gadget-urilor care ne fac viata de zi cu zi mai buna.