Primele Specificatii ale Standardului 5G au fost Adoptate

Primele specificatii pentru viitoarele retele 5G de mare viteza au fost stabilite de catre organizatia 3GPP chiar zilele trecute in Portugalia.

Primele specificatii ale viitoarelor retele 5G au fost deja adoptate, companiile care fac parte din consortiul ce le stabileste luand decizia asupra catorva dintre cele ce vor forma standardul 5G. 3GPP este organizatia care stabileste aceste standarde, iar in cadrul unei conferinte din Lisabona, Portugalia, a stabilit specificatiile pentru 5G NR (New Radio), care va fi folosit in viitoarele retele 5G de mare viteza.

In baza acestor specificatii stabilite pentru 5G NR, producatorii de echipamente GSM vor putea crea produse care sa fie folosite de catre operatorii de telefonie mobila pentru a-si crea infrastructura 5G. In baza specificatiilor ce urmeaza sa fie stabilite, retelele 5G vor avea supot si pentru frecventele de 600 si 700 MHz, pentru cele de 3.5 GHz si 50 GHz, dar documentele urmeaza sa fie publicate saptamana asta.

Operatorii de telefonie mobila si-au dorit ca specificatiile pentru 5G NR sa fie stabilite pana la finalul acestui an pentru a-si putea face planurile pentru inceperea crearii infrastructurii 5G de anul viitor. Multi operatori de telefonie mobila au anuntat ca vor sa lanseze retele 5G chiar din anul 2020, deci in 2019 ele ar trebui sa fie gata cel putin pentru demonstratii publice, asa ca nu vom avea prea mult de asteptat in continuare.

Retelele 5G de mare viteza vor aduce o multitudine de noi beneficii nu doar pentru clientii obisnuiti, ci si pentru companiile care vor dori sa poata controla de la distanta diverse obiecte interconectate. Ca sa fiu complet sincer, cred ca 5G este un mare pas spre viitor, dar va trebui sa mai asteptam destul pana cand totul va fi pregatit, inclusiv in Romania, 20202 fiind anul anuntat pentru lansare si in tara noastra.

“The specifications reportedly cover support for low-, mid- and high-band spectrum, from below 1 GHz, like 600 and 700 MHz, all the way up to around 50 GHz, and include the 3.5 GHz band. The Standalone (SA) version is due for completion in June 2018, defining the full user and control plane capability for 5G NR using the new 5G core network architecture also being done in 3GPP. Both the NSA and SA versions share physical radio air interface aspects.”

5G specificatii retele