AMD: Vulnerabilitati similare Spectre/Meltdown Descoperite

AMD are procesoarele afectate de noi tipuri de vulnerabilitati similare celor Spectre si Meltdown descoperite pentru procesoarele Intel la inceputul anului.

AMD Vulnerabilitati Spectre Meltdown

AMD este in centrul atentiei astazi dupa ce o serie de vulnerabilitati extrem de importante au fost descoperite in procesoarele sale, acestea fiind similare celor Spectre si Meltdown descoperite pentru procesoarele Intel. Conform celor care au descoperit vulnerabilitatile, ele afecteaza procesoarele AMD EPYC, Ryzen, Ryzen Pro si Ryzen Mobile, deci daca aveti unul dintre acestea, este bine sa stiti ca sunteti afectati si ele pot fi exploatate de hackeri.

AMD are procesoarele afectate de patru calse de vulnerabilitati numite Ryzenfall, Masterkey, Fallout si Chimera, ele exploatand inclusiv chip-ul enclava, care teoretic ar trebui sa fie imposibil de spart. Folosind aceste vulnerabilitati, hackerii pot rula malware imposibil de detectat de catre persoanele care folosesc calculatoarele cu procesoare AMD, iar informatiile lor importante pot fi extrase fara ca ei sa stie ce se intampla in realitate.

AMD – vulnerabilitati similare Spectre/Meltdown descoperite

Vulnerablitatile procesoarelor AMD permit obtinerea de acces de administrator la sistemele de operare ale calculataorelor in care procesoarele sunt folosite, asa ca orice fel de informatii pot fi extrase. Partea proasta este ca un malware bine gandit se poate transfera printr-o retea locala pentru a infecta si alte calculatoare dintr-o companie, sau institutie, de exemplu, deci problemele se pot dovedi a fi extrem de serioase in unele cazuri.

AMD ar fi aflat abia acum despre aceste vulnerabilitati ale procesoarelor sale si a afirmat ca investigheaza sitautia pentru a vedea daca ele sunt intr-adevar reale si daca sunt periculoase pentru clienti. Vulnerabilitatile au fost totusi analizate de catre alti experti in securitate informatica, iar acestia au confirmat faptul ca procesoarele AMD sunt intr-adevar afectate de catre acestea, asa ca probabil AMD nu va gasi ceva diferit in analiza sa.

AMD a inceput sa-si creasca cota de piata in ultimii ani cu noile modele de procesoare, insa acest scandal ar putea tine unii clienti departe de produsele companiei.