Android: Malware PREINSTALAT pe Telefoane Mobile

Android a avut recent descoperit malware preinstalat pe sute de telefoane mobile de la diversi producatori, printre care si cei de la ZTE, o importanta companie chinezeasca.

Android Malware PREINSTALAT Telefoane Mobile

Android are demonstrata din nou marea problema cu care se confrunta nu doar utilizatorii, ci si compania Google, o companie de software antivirus descoperind malware preinstalat pe sute de telefoane cu acest sistem de operare. Vorbim compania Avast, care a descoperit ca sute de telefoane Android de la producatori fara certificare Google au fost vandute cu malware preinstalat de catre producator, ceva ce nu este descoperit tocmai in premiera.

Android poate fi folosit de orice producator de telefoane, cu sau fara certificarea Google, iar in acest caz cei de la Avast au descoperit malware preinstalat un sute de telefoane de la companii precum ZTE, Archos, MyPhone, etc. Marea problema sta aici in faptul ca ZTE este inclus printre producatorii care au vandut telefoane mobile cu malware preinstalat, acesta fiind implementat la nivel de firmware, deci este extraordinar de greu de eliminat de catre utilizatori.

Android: Malware PREINSTALAT pe Telefoane Mobile

Android Malware PREINSTALAT Telefoane Mobile 1

Android nu ar trebui sa aiba malware de acest gen, el afisand reclame in diverse aplicatii, in special in timpul navigarii pe internet, acestea stricand in totalitate experienta de utilizare a celor care au cumparat telefoanele. Partea si mai proasta, este ca daca acest malware detecta existenta unei aplicatii antivirus in telefonul Android, inceta sa mai afiseze reclame dubioase in aplicatii, deci a fost special gandit pentru a fi si foarte greu de detectat de catre utilizatori.

“The Avast Threat Labs has found adware pre-installed on several hundred different Android device models and versions, including devices from manufacturers like ZTE, Archos, and myPhone. The majority of these devices are not certified by Google. As can be seen in the screenshots below, the adware creates an overlay to display an ad over a webpage within the users’ browser. The adware has been active for at least three years, and is difficult to remove as it is installed on the firmware level and uses strong obfuscation.”

Android este folosit de catre acesti producatori pentru telefoane deoarece este gratuit si poate fi modificat in orice forma pentru a afisa exact ceea ce au nevoie aceste companii, clientii fiind, in final, cei afectati de malware. Din pacate pentru utilizatorii Android, probleme de acest gen vor mai exista in continuare pentru ca Google nu poate pazi chiar toti producatorii de telefoane, iar atat timp cat lumea cumpara produsele mizerabile vandute de catre ei, acestia vor fi incurajati sa actioneze la fel.

3 COMENTARII