In SUA Cetatenii vor Vota, in PREMIERA, de pe Telefon

In SUA autoritatile vor permite in premiera posibilitatea de a vota direct de pe telefonul mobil, o aplicatie speciala fiind creata pentru alegerile din noiembrie.

SUA Cetatenii Vot Telefon

SUA urmeaza sa permita de anul acesta votul de pe telefon, alegerile ce urmeaza sa fie organizate in noiembrie urmand afi si primele in care acest lucru va fi posibil pentru cetateni. Autoritatile din SUA au testat in fel si chip sistemul pana acum pentru a vedea daca el poate fi exploatat, insa desigur ca nu s-a descoperit pana in prezent vreo problema serioasa.

Desigur ca acest lucru nu garanteaza siguranta alegerilor, deoarece smartphone-urile sunt recunoscute ca imposibil de securizat in totalitate, asa ca teoretic, alegerile pot fi deturnate. Pentru inregistrare, cetatenii trebuie sa isi faca un selfie, si un clip video pentru un sistem de recunoastere faciala, acestea urmand a fi verificate manual, iar apoi cetateanul va primi optiunea de a vota prin aplicatie.

In SUA Cetatenii vor Vota, in PREMIERA, de pe Telefon

Sistemul este testat pentru inceput in Virginia de Vest pentru ca nu poate fi folosit la nivelul intregii tari fara ca teste facute in doar anumite regiuni sa fie facute initial. Nimeni nu stie ce se va intampla cu acest test, insa imi imaginez ca daca cineva stie cum sa-l exploateze, n-o va face acum, ci la momentul potrivit, adica atunci cand va fi extins la intreaga tara.

“West Virginia Secretary of State Mac Warner and Voatz, the Boston company that developed the app, insist it is secure. Anyone using it must first register by taking a photo of their government-issued identification and a selfie-style video of their face, then upload them via the app. Voatz says its facial recognition software will ensure the photo and video show the same person. Once approved, voters can cast their ballot using the Voatz app. Ballots are anonymized, the company says, and recorded on a public digital ledger called blockchain […] So far the technology has been limited to trial runs and private elections, such as balloting for the Rock & Roll Hall of Fame.’

Cred ca este destul de evident de ce sistemele de acest gen sunt extrem de periculoase, si de ce multi din SUA nu cred ca ele ar trebui folosite in tara, nici macar in forma limitata. Totusi, ca roman, nu poti sa nu te uiti la ceea ce se intampla in alte tari, si sa nu faci comparatie cu ceea ce se intampla aici, si sa nu te intrebi de ce suntem in situatia in care suntem.