Google si Apple ELIMINA o Tehnologie Veche de 20 de Ani

Google, Apple, Microsoft, si Firefox au anuntat decizia de a elimina din propriile browsere o tehnologie veche de 20 de ani, iata cu ce o vor inlocui.

google apple tls 359651

Google, Apple, Microsoft si Mozilla au facut un anunt comun prin care anunta eliminarea unei tehnologii vechi de 20 de ani din browserele pe care le-au creat pentru utilizatorii ce folosesc internetul in intreaga lume. Mai exact, Google, Apple, si restul producatorilor vor elimina suportul pentru tehnologiile TLS 1.0 si TLS 1.1 din Chrome, Safari, Internet Explorer, sau Firefox, prima versune fiind dezvoltata in anul 1999, iar a doua in anul 2006.

Google, Apple si Microsoft au principalele sisteme de operare pentru calculatoare, sau terminale mobile, iar decizia de a renunta la suportul pentru aceste tehnologii TLS reprezinta o schimbare majora de care toata lumea ar trebui sa se bucure. Practic, prin eliminarea suportului pentru aceste tehnologii TLS, Google si Apple vor face internetul mult mai sigur, browserele urmand a folosi versiunile 1.2, sau chiar 1.3, a carui standarde au fost finalizate in august 2018.

Google si Apple ELIMINA o Tehnologie Veche de 20 de Ani

Google are browserul cu cea mai mare rata de utilizare in momentul de fata, Chrome, iar desi tehnologia TLS este foarte importanta pentru securizarea conexiunilor de internet intre paginile web si utilizatori, e nevoie de fortarea folosirea celor mai noi. In momentul de fata 99.6% dintre conexiunile inregistrate de catre Apple pentru Safari sunt facute prin TLS 1.2, iar aproximativ 94% dintre website-urile active in momentul de fata au suport pentru acest standard.

“Transport Layer Security (TLS) is a critical security protocol used to protect web traffic. It provides confidentiality and integrity of data in transit between clients and servers exchanging (often sensitive) information. To best safeguard this data, it is important to use modern and more secure versions of this protocol. Now is the time to make this transition. Properly configured for App Transport Security (ATS) compliance, TLS 1.2 offers security fit for the modern web. It is the standard on Apple platforms and represents 99.6% of TLS connections made from Safari. TLS 1.0 and 1.1 — which date back to 1999 — account for less than 0.36% of all connections.”

Google nu lua o masura atat de radicala, mai ales ca este lider de piata in segmentul browserelor, fara a sti in prealabil cam ce fel de impact ar putea avea ea asupra celor care folosesc interenetul de pe propriile calculatoare. Anul 2020 a fost ales pentru eliminarea suportului pentru TLS 1.0 si 1.1 din Chrome, Safari, Internet Explorer, sau Firefox, insa sunt destul de sigur ca inclusiv Opera, si alte browsere, vor avea eliminata aceasta tehnologie veche, facand loc pentru cele noi, mult mai sigure.