Orange, Vodafone, Telekom AVERTIZEAZA Guvernul Romaniei

Orange, Vodafone, Telekom lanseaza o avertizare dura pentru Guvernul Romaniei, iata de ce sunt nemultumiti operatorii de telefonie mobila acum.

Orange, Vodafone, Telekom guvern

Orange, Vodafone, Telekom au lansat astazi un nou avertisment pentru Guvernul Romaniei cu privire la OUG 114/2018, iar asta in ciuda tuturor declaratiilor privind repararea greselilor facute cu ea. Mai exact, Orange, Vodafone, Telekom sunt suparati din cauza unei modificari facute pentru a impune o noua amenda speciala, cea care este impusa in situatia in care se efectueaza lucrari de constructie, sau montare de echipamente, pe proprietati unde nu au primit drept de acces, sau autorizatie.

Orange, Vodafone, Telekom sunt nemultumite din cauza faptului ca aceasta amenda speciala are cuantumul crescut la 1% – 10% din cifra totala de afaceri, deci in cazul tuturor amenzile pot varia de la 8 – 10 milioane de euro la 80 – 100 de milioane de euro. Amenda speciala se aplica doar pentru sectorul de telecomunicatii, si e posibil ca ea sa fi fost gandita pentru ca operatorii de telecomunicatii au facut lucrari pe diverse proprietati fara acord, sau autorizatie de la autoritati.

Orange, Vodafone, Telekom AVERTIZEAZA Guvernul Romaniei

Orange, Vodafone, Telekom fac, in mod surprinzator, acest avertisment fara cei de la RCS & RDS, dar modificarea va fi benefica pentru toata industria de telecomunicatii, deci inclusiv Digi va profita de pe urma ei. Orange, Vodafone, Telekom ameninta Guvernul Romaniei ca vor ataca la Curtea Constitutionala OUG 114/2018 daca amenda speciala nu este eliminata, iar pana acum nimeni dintre reprezentantii prim-ministrului nu a anuntat vreo asemenea schimbare.

Prin impunerea Amenzii Speciale, OUG nr. 114/2018 intră în conflict cu principiile constituționale, care prevalează. Dacă nu este eliminată în cursul procesului legislativ, Amenda Specială va fi atacată prin excepție de neconstituționalitate ce se preconizează că va avea mari șanse de succes. OUG 114/2018 stabilește o formulă de calcul severă și disproporționată a amenzii speciale, ce crește gradat de la 1% la 10% din cifra totală anuală de afaceri a furnizorului de rețele de comunicații electronice.

Orange, Vodafone, Telekom pot ataca la Curtea Constitutionala orice prevedere din OUG 114/2018, insa va dura pana cand se va da o hotarare cu privire la sesizarea lor, asa ca va fi interesant de vazut ce vor face intre timp. Pe de alta parte, e bine ca sanctiuni de acest gen sa existe, separat de faptul ca incalcarile dreptului de proprietate, sau constructia fara autorizatii pot fi supuse unor procese civile, ori penale, care in general nu duc la sanctiuni atat de dure.

Orange, Vodafone, Telekom vor ca amenda speciala sa fie eliminata luna aceasta, probabil prin noua ordonanta de urgenta la care lucreaza in acest moment Guvernul Romaniei.