Riscul RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom din Romania

RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom sunt, din pacate, puse in fata unui foarte mare risc pentru tara noastra, iata ce problema foarte mare au de depasit.

RCS & RDS Orange Vodafone Telekom riscul din romania

RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom sunt in momentul de fata intr-o situatie care pune intr-o foarte mare risc viitorul serviciilor de telecomunicatii din tara noastra, si sigur nu sunteti straini de aceasta situatie. Vorbesc desigur despre faptul ca intreg mediul de telecomunicatii este aproape de un blocaj din cauza OUG 114/2018, care a fost adoptata anul trecut de guvern, pe care RCS & RDS, si restul companiilor telecom, nu o vor, dar care refuza sa dispara.

O veste buna pentru RCS & RDS, si nu numai, a venit acum cateva saptamani cand comisia IT din Camera Deputatilor a decis sa respinga modificarile ordonantei de urgenta pentru mediul de telecomunicatii, dar victoria a fost una de scurta durata. Desi RCS & RDS, sau alte companii telecom, au incercat timp de cateva luni e zile sa blocheze efectele negative ale acestei ordonante de urgenta, din pacate nimeni n-a reusit sa faca efectiv ceva util pentru piata din Romania.

RCS & RDS a mers chiar la discutii cu cei care trebuiau sa se ocupe de modificarile acestea, desi alte companii telecom n-au fost chiar atat de dornice sa participe la conversatie, stiind probabil ca totul e fara vreun rost. Adevarata problema este, separat de taxa pe cifra de afaceri care a fost acoperita de cresterea preturilor la RCS & RDS, si chiar altii, suma minima impusa pentru licitatia 5G, guvernul dorind sa obtina minim 1 miliard de euro de la operatori, ceea ce este extrem de dificil.

RCS & RDS, Orange, Vodafone, Telekom risca sa nu lanseze 5G in Romania

ANCOM a spus chiar zilele trecute ca la felul in care arata lucrurile in momentul de fata, operatorii de telecomunicatii din Romania nu par prea dispusi sa participe la licitiatia 5G care ar trebui facuta in toamna. RCS & RDS nu a spus direct asta, nici Orange, sau Vodafone, dar Telekom a spus-o, si a dat vina pe guvern, iar acum inclusiv ANCOM o spune, ceea ce face situatia mult mai reala, si pune presiune pe Parlament sa rezolve lucrurile.

RCS & RDS, la fel ca si ceilalti operatori din tara noastra, trebuie sa faca investitii foarte mari pentru a crea retele 5G pentru clienti, iar asta inseamna ca vor trebui sa aloce sume mult mai mari daca acel miliard de euro impus pentru licente nu dispare. Guvernul Romaniei pare acum concentrat pe cu totul alte lucruri decat pe ceea ce vor operatorii de telefonie mobila, deci nu mi-as face mari sperante ca lucrurile vor merge in directia pe care acestia o doresc, dar oricand putem fi surprinsi in mod pozitiv.

RCS & RDS este doar unul dintre operatorii care are foarte multe de pierdut daca autoritatile din Romania nu reactioneaza asa cum cere toata lumea, insa desigur ca in subsidiar pierd toti clientii din tara noastra. Ar fi pacat ca romania sa nu aiba retele 5G de calitate din cauza faptului ca investitiile cerute pentru operatori sunt mult prea mari in raport cu ceea ce se poate face, dar vom vedea ce se va intampla in urmatoarele luni.