Raed Arafat: Anuntul foarte IMPORTANT despre 112 si o MARE Schimbare

Raed Arafat a facut un anunt foarte important cu privire la serviciul de urgenta 112 si o schimbare foarte importanta pentru cetatenii din Romania.

Raed Arafat Anuntul foarte IMPORTANT despre 112 si o MARE Schimbare

Raed Arafat, binecunoscutul coordonator al serviciilor de urgenta din Romania, a readus astazi in discutie problema majora pe care serviciul de urgenta 112 o are si care nu poate fi rezolvata decat cu actiuni foarte hotarate. El vorbeste despre o ordonanta de urgenta care e in dezbatere publica pana maine, aceasta urmand a introduce, printre altele, obligatia ca toate cartelele preplatite sa fie vandute doar pe baza de buletin, sau pasaport in Romania.

Raed Arafat spune ca serviciul de urgenta 112 are activitatea blocata, partial, de catre unii romani care pun in pericol vietile altor oameni prin apelurile false pe care le initiaza, si care induc in eroare operatorii. Raed Arafat vorbeste si despre un roman care a sunat de 21.000 de ori intr-un an la 112 cu “urgente” false, insa nu a fost identificat, ceea ce pune in discutie si hotararea autoritatilor de a identifica oamenii care abuzeaza de sistem.

Raed Arafat: Anuntul foarte IMPORTANT despre 112 si o MARE Schimbare

Avand in vedere ca peste 70% dintre apelurile initiate catre serviciul de urgenta 112 sunt false, sau abuzive, ordonanta de urgenta care va fi adoptata, cel mai probabil la inceput de septembrie, ar trebui sa opreasca asta. Oamenii care vor avea cartela preplatita legata de buletinul, sau pasaportul, lor nu vor fi chiar atat de tentati sa sune la 112 cu afirmatii false, sau cel putin asta crede Raed Arafat, si ar fi bine sa fie asa.

“Dacă omul ştie că este identificabil, n-ar mai face acest lucru şi dacă vrea să facă un lucru intenţionat, vom vorbi despre un număr de oameni care fac aceste lucruri. Vrem să eliberăm oameni de la 112 şi să se ocupe de apelurile cu adevărat urgente. Când suni la 112, intri pe o linie de aşteptare, iar dacă operatorul este ocupat cu cineva care sună în continuu, alte persoane cu probleme adevărate tot aşteaptă. Mai e un alt aspect: identificarea apelantului ne ajută să salvăm persoana care chiar are nevoie de ajutor.”

Desigur ca legislatia buna trebuie si pusa in aplicare, iar dupa cum am vazut pana acum, nici daca suni la 112 nu ai sanse de a fi salvat, sau de a fi aplicata legislatia asa cum trebuie, in interesul tau. In ciuda incapacitatii repetate a autoritatilor de a ajuta oamenii cand au nevoie, fie ca suna la 112, sau nu, in curand cartelele preplatite vor trebui cumparate doar cu buletinul si din Romania, ceea ce nu e tocmai o idee rea.

“Ordonanţa prevede ca aceste date se dau doar când se apelează 112. Dacă persoana insistă să-şi păstreze anonimatul atunci ceva este în neregulă. Motivul pentru care suni la 112 este să fii salvat sau să salvezi o altă persoană aflată în pericol. Faptul că punem numere pe maşini care circulă în trafic, înseamnă că sunt încălcate drepturile la viaţa privată a proprietarilor ? Dacă membrii comisiei au propus acest lucru, nu este obligatoriu că Ordonanţa să fie adoptată în forma actuală.”

Legarea cartelelor preplatite de documente de identificare va face mai simpla rezolvarea multor plangeri pentru comiterea de infractiuni, dar ramane de vazut cum va fi aplicata si legea.