UE SURPRINDE cu Desemnarea Capitalei Europene A Inovarii in 2019

Uniunea Europeana surprinde cu desemnarea capitalei europene a inovarii in 2019, iata ce oras a fost premiat, cu ce suma, dar si pentru ce proiecte.

ue capitala europeana inovatie

Uniunea Europeana are o traditie anuala si stabileste cate un oras de pe continent care imbunatateste viata cetatenilor sai cu inovatii care nu exista in alte orase implementate intr-un numar la fel de mare. Orasul Nantes, din Franta, a fost ales in 2019 drept capitala europeana a inovarii, iar asta multumita numeroaselor sisteme inovatoare care au fost implementate in oras in decursul anilor pentru a face viata cetatenilor mai buna si mai usoara.

Uniunea Europeana a recunoscut in primul rand eforturile a 600 de cetateni ai orasului Nantes care au investit 120.000 de euro pentru o centrala electrica formata din panouri solare ce acopera 3000 m² pe acoperisul unei piete din oras. Tot in aceasta idee, orasul Nantes are deasemenea si o linie de autobuz autonome care functioneaza doar in baza energiei fotovoltaice, dar care se si poate ghida prin traficul din oras, ceea ce reprezinta o inovatie foarte interesanta.

UE SURPRINDE cu Desemnarea Capitalei Europene A Inovarii in 2019

Separat de aceste proiecte, Nantes are inca alte 16 in plina desfasurare, sau pregatire pentru implementare, ceea ce a uimit persoanele desemnate sa stabileasca aceasta capitala europeana a inovarii. Pe locul al doilea in acest concurs a iesit orasul Glasgow, din Marea Britanie, acolo fiind deschis primul canal navigabil inteligent in octombrie 2018, el folosind senzori pentru a calcula in avans cand trebuie eliminata apa din interior inaintea unor ploi puternice.

“Nantes abordează inovația punându-și rezidenții în centrul proiectării de noi proiecte și politici pentru oraș. Întreprinderile, experții și oamenii obișnuiți se reunesc la dialogurile cetățenești și la „Marile dezbateri” pentru a discuta și dezvolta noi inițiative. Cincizeci și trei de mii de oameni au fost implicați în definirea viziunii Nantes pentru o tranziție energetică care să beneficieze rezidenții, utilizează 100% resurse regenerabile locale și este în totalitate condusă de cetățeni.”

Orasul Espoo din Finlanda a fost deasemenea avut in considerare, acolo un camion inteligent navigand prin oras si tara pentru a-i invata pe oameni beneficiile tehnologiei, local fiind folosita deasemenea de serviciile sociale. Antwerp din Belgia a fost deasemenea in joc, acolo existand o zona inteligenta in oras care foloseste senzori si camere pentru a controla iluminarea stradala, dar si pentru a alerta cetatenii prin SMS cand este canicula.

Uniunrea Europeana a avut o decizie foarte grea de luat in ceea ce priveste inovatiile cele mai importante din Europa, dar e interesant de vazut la ce se gandesc diverse comunitati pentru a-si imbunatati viata.