Huawei: DOCUMENTUL in baza Caruia va fi ANCHETATA in Romania

Huawei va fi anchetata in Romania, iar acesta este documentul in baza caruia va fi initiata aceasta investigatie impotriva companiei chinezesti in tara.

huawei documentul anchetata romania

Huawei urmeaza sa fie anchetata in Romania din cauza unui document semnat de catre Klaus Iohannis in penultima sa vizita din SUA, acest memorandum vizand securitatea 5G pentru ambele tari. Pentru ca acest docuemnt a fost unul dintre motivele din cauza caruia licitatia pentru retelele 5G a fost amanata pentru 2020, ministrul Comunicatiilor a publicat astazi documentul in baza caruia Huawei va fi anchetata in Romania in curand.

Huawei nu este mentionata in acest memorandum, insa nici China, asa cum s-a spus in comunicatul de presa publicat de catre autoritati dupa semnarea acestuia in SUA, dar e clar ca despre asta s-a discutat acolo. Chiar daca memorandumul nu face referire directa la vreo companie din China, e clar ca Romaniei i se cere sa interzica companiile precum Huawei, carora statul in care isi desfasoara activitatea le poate cere in mod arbitrar acces la software-ul produselor lor.

Huawei: DOCUMENTUL in baza Caruia va fi ANCHETATA in Romania

Huawei va fi totusi anchetata in baza a trei prevederi din acest memorandum care vizeaza companiile care sunt controlate de alte state, care nu au un actionariat transparent, sau daca compania nu are un comportament corporatist etic si transparemnt. Conform informatiilor furnizate de catre Klaus Iohannis dupa semnarea acestui memorandum, CSAT ar urma sa fie organismul in cadrul caruia anchetarea Huawei va fi decisa in mod oficial.

Huawei ar putea avea echipamentele 5G interzise pentru retelele 5G din tara noastra daca li se va face pe plac americanilor, insa totul depinde de cum vor decurge lucrurile dupa alegerile prezidentiale, de care depind foarte multe. Noul guvern va avea si el un cuvant de spus in ceea ce se va intampla cu Huawei in Romania, iar Ludovic Orban a anuntat ca se va face o analiza in baza cerintelor care sunt impuse prin acest memorandum.

Huawei a respins intotdeauna acuzatiile americanilor, si daca este sa fiu sincer, cred ca sansele ca o interzicere a echipamentelor sale in retelele 5G din Romania este foarte improbabila.