CODUL RUTIER se SCHIMBA, NOI Prevederi IMPORTANTE pentru Cetateni

Codul Rutier se schimba, iata ce noi prevederi importante au fost pregatite de catre parlamentari pentru toti cei care circula pe drumurile publice, si nu numai.

CODUL RUTIER Prevederi Cetateni

Codul Rutier urmeaza sa aiba parte de o serie de schimbari foarte importante care vizeaza toti romanii, iar asta pentru ca modificarile au efect atat asupra soferilor, cat si asupra celor care merg pe biciclete si trotinete electrice. Modificarile pentru Codul Rutier au fost adoptate tacit in Senat, iar conform lor ar urma sa fie reglementata in sfarsit circulatia trotinetelor electrice pe drumurile publice, deci si cele pe care le comandati prin aplicatia Lime.

Codul Rutier, in urma modificarilor, urmeaza sa le impuna inclusiv celor cu trotinete electrice, sa circule doar pe pistele de biciclete, in zonele in care exista unele amenajate, deci ele ar trebui sa dispara din mijlocul traficului. Practic, trotinetele electrice vor trebui sa respecte niste reguli, la fel precum cele pentru biciclete, conform modificarilor pentru Codul Rutier, si desi un om normal ar fi respectat legislatia pentru biciclete, unii dintre cei cu trotinete electrice sunt mai “speciali”.

CODUL RUTIER se SCHIMBA, NOI Prevederi IMPORTANTE pentru Cetateni

Codul Rutier va avea reglementata deasemenea si modalitatea in care pot stationa trotinetele electrice pe partea carosabila, iar asta pentru ca si aici e vorba de alti “specliali” care n-ar trebui sa aiba acces pentru a le comanda. Au existat numeroase cazuri in care trotinetele electrice au fost abandonate in mijlocul drumului, a trotuarelor de diversi “speciali”, iar noile reglementari din Codul Rutier spun ca ele trebuie asezate paralel cu trotuarul, langa acesta.

“Bicicletele, trotinetele electrice și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare. Vehiculul oprit sau staționat pe partea carosabilă trebuie așezat lângă și în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Motocicletele fără ataș, mopedele, bicicletele și trotinetele electrice pot fi oprite sau staționate și câte două, una lângă alta.”

Codul Ruter prevede deasemenea ca trotinetele electrice trebuie sa aiba semnale luminoase si elemente reflectorizante, in special daca se afla in circulatie noaptea, dar desigur ca nimeni nu va respecta asta. Daca Politia Romana nu le va aplica amenzi trotinetistilor care incalca Codul Rutier si isi bat joc de altii, inclusiv mergand pe autostrada, ceea ce va fi deasemenea interzis, jungla urbana va “inflori” in continuare fara vreo oprire.

Codul Rutier va avea aceste prevederi in forma actuala doar daca si Camera Deputatilor va adopta amendamentele facute, insa ramane de vazut cand, sau daca, se va intampla asta, si daca nu se vor mai face alte modificari.