ANAF: Digitalizare cu CONCEDIERI MASIVE, Taxe Platite de pe Telefon

ANAF are anuntat un proces accelerat de digitalizare de catre ministrul de Finante, dar asta va aduce si conedieri masive pentru institutia fiscala.

ANAF Digitalizare CONCEDIERI

ANAF va trece in urmatoarele 6 luni printr-o reforma masiva care are scop digitalizarea institutiei pentru a elimina evaziunea fiscala, dar si pentru a simplifica interactiunea cetatenilor cu institutia atat de importanta. Ministrul de Finante, Florin Cîțu, a anuntat ca va incepe procesul de digitalizare al ANAF cat se poate de repede, insa si ca aceasta procedura va duce la desfiintarea a 2150 de posturi, deci concedierea foarte multor persoane din institutie.

ANAF va fi digitalizat, probabil, urmand un model care a fost aplicat in Polonia, ministrul mentionand la Realitatea Plus faptul ca a discutat cu un fost ministru de finante de acolo despre o reforma similara facuta in 6 luni de zile. In Romania se vrea ceva similar, ca ANAF sa intre in era digitala intr-o perioada cat mai scurta de timp si sa se ajunga la situatia in care romanii sa aiba acces la informatiile lor si de pe telefon, probabil chiar sa si plateasca taxele.

ANAF: Digitalizare cu CONCEDIERI MASIVE, Taxe Platite de pe Telefon

ANAF va fi reorganizat pentru a fi mai eficient, iar informatizarea va fi una accelerata pentru a fi realizata in timp cat mai rapid, dar desigur ca e imposibil sa fie pregatita toata platforma in doar 6 luni. Chiar daca ministrul Finantelor are planuri mari, mi-e greu sa cred ca o platforma informatica atat de complexa va fi pregatita de lansare in 6 luni, ANAF avand anuntate de mai multe ori procese de digitalizare, care desigur ca de fiecare data au esuat.

“Vreau să ajungem să faceţi aşa de simplu, să fie aplicaţii pe telefon în relaţia cu ANAF şi cu un singur click pe online să îţi vezi fişa de contribuabil, persoană juridică sau persoană fizică. Am vorbit cu colegii mei din Polonia, un fost coleg din sistemul bancar, a fost şi el ministru de Finanţe în Polonia, şi mi-a spus că ei au reuşit în şase luni să facă acest lucru. Deci se poate.”

ANAF are totusi nevoie de o intrare in era digitala, cel putin in relatia cu cetatenii, care au dificultati in a afla informatii despre taxele pe care trebuie sa le plateasca, dar si in a plati efectiv taxele datorate. ANAF este o institutie care sufera modificari cu fiecare guvernare separata care vine, dar poate ca de aceasta data se vor face si lucrurile bune pe care toata lumea le asteapta, digitalizarea fiind dorita de toti romanii de cativa ani buni de zile.

ANAF va avea in urmatoarea perioada dezvaluite planurile clare privind digitalizarea si posturile care vor fi desfiintate, deci vom afla ce se va intampla in cadrul acestei institutii cu importanta uriasa pentru Romania.