Uniunea Europeana: Decizie Neasteptata Privind o Problema Majora

Uniunea Europeana decizie recunoastere faciala

Uniunea Europeana surprinde cu o decizie neasteptata privind o problema majora pe care anuntase ca o va reglementa, insa se pare ca in final a decis sa lase totul in seama diverselor state europene in loc sa decida in locul lor pentru toata lumea.

Uniunea Europeana anuntase acum cateva saptamani ca va impune o serie de recomandari privind folosirea sistemelor de recunoastere faciala in spatiul public, totul in ideea de a preveni abuzurile statelor, dar pana la urma le-a lasat acestora dreptul de a alege cum actioneaza.

Uniunea Europeana le lasa practic statelor posibilitatea de a folosi recunoasterea faciala pentru a identifica oamenii pe strazi in baza camerelor de supraveghere instalate de autoritati, Londra folosind deja un sistem de acest gen in anumite zone din oras.

Uniunea Europeana a dat initial de inteles ca nu va permite folosirea acestor sisteme de identificare a oamenilor in mod discretionar de catre statele care o compun, dar probabil ca presiunea facuta de catre guvernele acestora a adus aceasta noua decizie.

“În schimb, se pare că Comisia Europeană va încuraja statele membre să stabilească propriile lor reguli de recunoaștere facială. Ultimul proiect sugerează că grupurile independente evaluează fiecare utilizare publică propusă a tehnologiei. O sursă cunoscută ambelor proiecte a declarat că moratorul a fost popular în rândul activiștilor pentru drepturile civile, dar care s-a opus comunității de securitate și că dezbaterea a divizat partile.”

Uniunea Europeana va deveni practic un spatiu in care fiecare stat isi va putea monitoriza cetatenii prin recunoastere faciala in mod legal, dupa ce va legifera totul, astfel ca ramane de vazut cati cetateni vor fi in final protejati.