Ministerul Sanatatii: pierderea gustului sau mirosului e simpton al Cornavirus ?

Ministerul Sanatatii pierderea gustului mirosului Cornavirus

Ministerul Sanatatii vine astazi cu o informare extrem de importanta pentru cei care se intreaba daca informatiile din ultima vreme care sustin ca pierderea gustului sau a mirosului reprezinta un posibil simptom pentru infectare cu noul Coronavirus.

Coronavirus este intalnit inclusiv la persoane asimptomatice, iar Ministerul Sanatatii ofera mai jos o explicatie complexa pentru nelamuririle oamenilor, si e bine sa cititi cu foarte mare atentie ce scrie acolo, pentru ca v-ar putea fi de foarte mare ajutor.

“Datele apărute în ultimele zile arată o posibilă legătură între pierderea mirosului și infecția cu coronavirus, însă este nevoie de studii amănunțite pentru a stabili cât de comun este acest simptom și în ce stadiu al infecției poate să apară.

Organizația Mondială a Sănătății nu a confirmat încă aceste date, însă Academia Americană de Otolaringologie recomandă ca, în cazul pierderii mirosului și în lipsa altor afecțiuni precum sinuzite, rinite sau alergii, ar trebui luate în considerare autoizolarea și testarea pentru coronavirus. Până la confirmarea acestor informații, trebuie să știm că cele mai comune simptome ale bolii COVID-19 sunt tusea, febra și dificultățile în respirație.
Pierderea temporară a mirosului (anosmia) este un simptom comun în multiple viroze respiratorii; virusurile atacă mucoasa nazală, cauzând congestie, creșterea secrețiilor nazale și inflamația mucoasei, unde se găsesc receptorii olfactivi. Anosmia poate fi cauzată și de diverse alergii sau de tratamentul cu antibiotice sau medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale.

În ultimele zile, pierderea mirosului si a gustului au fost raportate la pacienți din întreaga lume confirmați ulterior ca fiind infectați cu coronavirus, deși nu prezentau alte simptome. În Coreea de Sud, unde testarea populației este extinsă, 30% din pacienții pozitivi dar asimptomatici au prezentat pierderea mirosului și a gustului. Dovezi au apărut și în alte țări precum China, SUA, Iran, Italia și Germania. Experți recunoscuți din Marea Britanie și SUA afirmă că pierderea mirosului și a gustului pot fi indicatori ai infecției asimptomatice cu coronavirus sau pot fi considerate simptome timpurii ale bolii.

Nu uitați: în cazul în care manifestați simptome specifice infecției cu coronavirus (tuse, febră, dificultăți în respirație), primul pas este să vă sunați medicul de familie și să solicitați indicații. În cazul în care acesta nu poate fi contactat, apelați Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră. În caz de urgență apelați 112.”

Datele apărute în ultimele zile arată o posibilă legătură între pierderea mirosului și infecția cu coronavirus, însă…

Publicată de Ministerul Sănătăţii – România pe Joi, 26 martie 2020