Planeta Saturn: Descoperire UIMITOARE, ce Spun Cercetatorii

Planeta Saturn este in centrul unei descoperiri uimitoare pe care cercetatorii de la NASA au facut-o in urma unor analize indelungate si foarte amanuntite.

planeta Saturn temperaturi

  • Planeta Saturn este cea mai mare din sistemul nostru solar, iar pana acum cercetatorii au incercat sa afle de ce are o atmosfera atat de fierbinte.
  • Planeta Saturn nu este singura din sistemul solar care are o atmosfera atat de neobisnuita, Jupiter si Neptun fiind la fel.
  • Dupa indelungi analize a NASA, cercetatorii au aflat de ce planeta Saturn are o atmosfera cu temperaturi care sunt neobisnuit de ridicate.

Planeta Saturn a avut pana recent un nor de mister aruncat asupra motivelor din cauza carora atmosfera sa are temperaturi extrem de ridicate in partea sa cea mai indepartata fata de suprafata. Misterul a avut la baza faptul ca planeta Saturn este foarte indepartata de soare, in raport cu Pamantul, deci pentru cercetatori au existat multe semne de intrebare privind motivele din cauza carora atmosfera e atat de fierbinte.

Planeta Saturn a avut acest mister dezvaluit in urma datelor furnizate de catre sonda spatiala Cassini, trimisa acolo de catre NASA, cercetatorii petrecand foarte mult timp pentru a pune cap la cap situatia. Conform celor de la NASA, planeta Saturn are o atmosfera atat de fierbinte, in partea sa superioara, din cauza aurorelor de la polurile nord si sud, curentii electrici generati de interactiunea cu vanturile solare si particulele de pe lunile planetei fiind sursa caldurii.

Planeta Saturn are o atmosfera neasteptat de fierbinte

Planeta Saturn are atmosfera incalzita de interactiunea acelor elemente cu aurorele sale, pana acum cei de la NASA intelegand destul de greu cum se face interactiunea intr-o asemenea zona. Pentru a explica mai usor ceea ce se intampla in atmosfera de pe planeta Saturn, cercetatorii au facut o serie de simulari care prezinta interactiunile dintre vanturile solare, curentii electrici ai lunilor planetei si aurorele, intreaga constructie fiind foarte complexa.

“Înțelegerea dinamicii necesită într-adevăr o viziune globală. Acest set de date este pentru prima dată când am putut să privim atmosfera superioară de la pol la pol în timp ce vedem cum se schimbă temperatura cu adâncimea. Ele ajută la rezolvarea întrebării de ce partea superioară a atmosferei este atât de fierbinte, în timp ce restul atmosferei – din cauza distanței mari de Soare – este rece.”

Planeta Saturn are energia generata acolo distribuita in intreaga sa atmosfera multumita furtunilot foarte puternice care se intind pe mii de kilometri si au durate de ani si ani de zile. In baza interactiunii ce are loc acolo, temperaturile generate sunt de 2 ori mai mari decat cele pe care le-ar genera in mod normal doar apropierea fata de soare, ceea ce arata cat de complexa este planeta Saturn in comparatie cu ceea ce am stiut pana acum.

Planeta Saturn nu are inca explorata si suprafata sa, mai ales ca e acoperita in totalitate de furtuni, insa eventuali roboti de explorare a suprafetei ne-ar putea aduce cateva surprize foarte interesante.