Ministerul Sanatatii: varful pandemiei de Coronavirus a fost depasit

Ministerul Sanatatii varful pandemiei Coronavirus

Ministerul Sanatatii, prin ministrul Nelu Tataru, a anuntat ca varful pandemiei de Coronavirus a fost depasit, si ca in Romania aceasta ar fi controlabila in tara noastra in timp ce ne indreptam spre a treia etapa de masuri de relaxare pentru a reveni la o viata “cvasi-normala”, asa cum o numeste el.

Ministerul Sanatatii a declarat intr-un interviu pentru DIGI ca suntem pe o panda descendenta, iar undeva prin august am putea reveni la o viata cvasi-normala in care s-ar putea renunta inclusiv la mastile de protectie, dar pana atunci trebuie sa ne protejam in continuare.

“Noi avem instrumentele, avem normele, avem ordinele de ministru, dar populatia trebuie sa respecte aceste norme.

Am trecut de varf, suntem pe panta descendenta. Ca numar total de cazuri infectate, aflate în analiza noastra, cred ca o sa ne apropiem de 20.000, dar avand o creştere mica sau nesemnificativa de la o zi la alta sau alternand, mergand totusi pe o scadere progresivă a acestui număr de cazuri.

In acest moment avem sub 5.000 de cazuri active din cele circa 18.600.

Ne gandim ca la sfarsitul lui iulie – august, sa ajungem la o viata cvasi-normala, urmand sa fim pregatiti in eventualitatea celui de-al doilea val.

Ramane ca impreuna cu INSP, cu Centrul National de Control si Supraveghere a Bolilor Transmisibile sa evaluam fiecare zi a acestor relaxari avand si norme de aplicare, dar si unele restrictii pe care le putem reimpune, in masura in care vom vedea ca masura este nefavorabila.

Pana acum nu avem un motiv real să ne gandim la aceste restrictii.

In măsura in care vom respecta precautiile si regulile de igiena, de distantare sociala in locurile publice, unde avem adunari populationale, putem spune ca vom merge si cu a treia etapa de relaxare dupa 15 iunie.”