Ministerul Sanatatii: testarea pentru imunitate la Coronavirus incepe in iunie

0

Ministerul Sanatatii testare imunitate Coronavirus

Ministerul Sanatatii va incepe in luna iunie sa faca primele teste pentru verificarea imunizarii populatiei la noul Coronavirus, dar si pentru a depista daca printre persoanele asimptomatice exista oameni care sunt infectati, totul pana in cursul lunii septembrie.

Ministerul Sanatatii va identifica aproape 30.000 de persoane din toate judetele tarii care pot paticipa la testare, acestea urmand a-si da consimtamantul pentru asta, ele urmand a avea prelevate probele in cazul in care au de facut analize obisnuite la laboratoarele medicale.

Ministerul Sanatatii va publica in monitorul oficial un ordin prin care va pune in miscare toata aceasta testare in masa, iar in cazul in care exista persoane ce sunt depistate ca infectate cu noul Coronavirus, ele vor fi internate in spitale pentru a beneficia de tratament.

Ministerul Sănătății a finalizat Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2, pe teritoriul României

Conform documentului, studiul de seroprevalență va avea loc în perioada iunie – septembrie 2020.

„Urmărim determinarea gradului de răspândire a infecției SARS-CoV- 2 în populația României, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecție a sănătății populației. Institutul Național de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra și va analiza datele, astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate. Conform estimărilor, un numar de 29019 de seruri reziduale urmează să fie colectate si investigate. În acest sens vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziția de kituri, reactivi etc”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Studiul de seroprevalență va include seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare județ pe durata perioadei de înrolare și care vor fi selectate cu pas de eșantionare. Vor fi persoane fără semne și simptome de boala infecțioasă, în conformitate cu prevederile legale și care își vor exprima consimțământul informat de participare la studiu

Direcțiile de sănătate publică vor selecta la nivelul fiecarui județ și a municipiului București un număr de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu. Sunt laboratoarele proprii si/sau laboratoare externalizate ale spitalelor județene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizează servicii pentru pacienți neinternați, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1000 probe/săptămână sau peste 40000 probe/an)

Nu vor fi selectate în studiu laboratoarele proprii sau externalizate ale spitalelor de boli infectioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care deservesc cu predilecție aceste tipuri de spitale.

Studiul de seroprevalenta va fi realizat cu respectarea deplina a principiilor si regulilor de etica si a confidentialitatii datelor cu caracter personal. Acest studiu este avizat de Consiliul Științific al Institutului Național de Sănătate Publică – Comitetul de Etică a Cercetării.

Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2, pe teritoriul României va fi publicat în Monitorul Oficial.”