Gaura Neagra: Anuntul ULUITOR care ia Lumea prin Surprindere

Gaura neagra este unui dintre cele mai misterioase obiecte pentru cercetatori, insa iata ce descoperire impresionanta a fost facuta de catre acestia.

Gaura neagra clopot

Gaura neagra este unul dintre obiectele pe care cercetatorii nu-l pot analiza asa cum trebuie, iar asta din cauza modului in care ele se formeaza, si exista in continuare in univers. In ciuda acestui lucru, cercetatorii au reusit totusi sa descopere faptul ca exista in unele galaxii cate o gaura neagra supermasiva care arunca jeturi de plasma in univers, iar forma acestora este mult mai ciudata decat pare la o prima vedere, asta uimindu-i pe unii cercetatori.

Gaura neagra arunca jeturi de plasma in univers cu putere foarte mare, iar unele dintre acestea au o forma foarte ciudata, unii dintre cercetatori comparand-o cu cea a unui clopot. Vorbim despre o comparatie destul de neobisnuita pe care o fac unii cercetatori in momentul de fata, dar asta si pentru ca felul in care se misca energia in univers, in special dintr-o gaura neagra, nu e tocmai in ton cu ceea ce se intampla pe Pamant, de exemplu.

Gaura Neagra: Anuntul ULUITOR care ia Lumea prin Surprindere

Gaura neagra din centrul galaxiei Calea Lactee a fost observata ca aruncand jeturi de plasma in univers in forma unui con, cu o parte dintre particule aruncate in forma literei V. Aceasta a fost vechea gandire pentru toate cu privire la forma pe care o au jeturile de plasma care pleaca dintr-o gaura neagra in univers, iar asta pentru ca in ultimul deceniu s-a descoperit ca de fapt forma acestor jeturi e similara cu cea a unei antene parabolice, adica este usor curbata.

“Jeturile de plasmă cu energie mare, îndepărtate de găurile negre super-masive, seamănă cu pantalonii care au forma similara cu cea a fundului clopotului – începând îngust, dar care se termină cu o flacără. Pentru o lungă perioadă de timp, observațiile acestor jeturi au sugerat să aibă o formă de con, cu particule care ies din găurile negre dintr-un V. cu picioare drepte, dar în ultimul deceniu sau cam așa ceva, privirile mai apropiate au arătat că unele jeturi încep cu un formă parabolică, adică laturile sunt ușor curbate.”

Gaura neagra din galaxia noastra nu e una dintre cele care arunca materie in univers in forma de clopot, insa cercetatorii au gasit cateva care se afla la maxim 1 miliard de ani-lumina de Pamant, care fac asta. Descoperirea lor este una impresionanta din foarte multe puncte de vedere, insa aici vorbim doar despre inceputul observarilor pentru orice fel de gaura neagra care arunca materie in univers in acest mod, iar asta pentru ca exista si multe altele de analizat.

Gaura neagra va ramane in continuare o sursa de foarte multe mister pentru cercetatori, iar asta pentru ca obiectele de acest gen nu pot fi direct observate, deci nu pot fi in mod direct analizate asa cum ar trebui.