Raed Arafat: Romania intra in strategia medicinei de dezastre

Raed Arafat medicina dezastre

Raed Arafat face astazi un anunt extrem de ingrijorator, si spune ca Romania intra deja in strategia medicinei de dezastre, iar asta pentru ca numarul de cazuri de Coroanvirus a ajuns la un nivel atat de ridicat incat alta solutie nu mai exista pentru a salva pacientii infectati deja.

Raed Arafat spune ca acum Romania ar trebui sa se concentreze pe tratarea unui numar cat mai mare de pacienti, nu neaparat pe tratarea tuturor, si asta ar putea insemna ca medicii ar urma sa aleaga cine are sanse mai mari de supravietuire, ceva ce am vazut inclusiv in alte tari.

“Situaţia de astăzi este una pe care noi am anticipat-o, din păcate. Presiunea asupra sistemului sanitar este evidentă. Vedem o presiune care continuă să crească şi acest lucru iarăşi este un lucru care a fost anticipat, având în vedere cifra cazurilor care apare în fiecare zi. Clar că un procent din aceste cazuri va ajunge în spitale, are nevoie de îngrijiri medicale avansate şi unii dintre ei chiar de terapie intensivă.

Acum, încet, încet, intrăm în logica medicinei de dezastre, în care trebuie un management diferit faţă de măsurile de prevenţie, măsuri de prevenţie care trebuie să continue pe linie epidemiologică, măsurile care să oprească răspândirea. Acestea sunt cele mai importante. Dar, în acelaşi timp, acum, ne confruntăm cu o situaţie care necesită aplicarea unor măsuri foarte bine calculate pentru a putea trata şi a putea asista numărul cel mai mare de pacienţi posibil.”