Gaura Neagra: EXTRAORDINAR de Lung Jet de Particule Observat

Gaura neagra observata de catre NASA la foarte mare distanta de Pamant are un jet extraordinar de lung care arunca particule in intregul univers.

Gaura Neagra aruncare

Gaura neagra monitorizata de catre NASA la o distanta extrem de mare de pe Pamant are, conform oamenilor de stiinta, un extraordinar de lung jet de particule care porneste din centrul sau. Cei de la NASA spun ca aceasta ar putea fi cea mai indepartata gaura neagra supermasiva descoperita pana in momentul de fata de catre cercetatorii sai, iar jetul de particule aruncat in univers de catre ea este descris drept extraordinar de lung, cel mai mare de pana acum.

Gaura neagra despre care NASA vorbeste se afla la 12.7 miliarde de ani-lumina in raport cu Pamantul, deci vorbim despre o distanta uriasa, si am putea vorbi despre unul dintre cele mai vechi obiecte de acest gen. Gaura neagra detectata de catre cercetatorii NASA, un quasar, este in continua crestere, chiar daca este deja supermasiva, si desi ea ar fi foarte veche, galaxia din care face parte nu este una chiar atat de veche in raport cu universul.

Gaura Neagra: EXTRAORDINAR de Lung Jet de Particule Observat

Gaura Neagra aruncare jet nasa
FOTO: NASA.

Gaura neagra detectata de catre cei de la NASA ar fi aparut in primul miliard de ani dupa formarea universului si este unul dintre cele doua cele mai puternice quasar descoperite pana acum. Mai mult decat atat, aceasta gaura neagra are o masa care este de 2 miliarde de ori mai mare decat cea a soarelui, deci vorbim despre un obiect incredibil de mare, si probabil de aceea NASA descrie jetul sau ca fiind unul extraordinar de lung, poate cel mai lung.

“Astronomii au descoperit dovezi pentru un jet extraordinar de lung de particule care provin dintr-o gaură neagră supermasivă din universul timpuriu, folosind Observatorul de raze X Chandra al NASA. Dacă ar fi confirmat, ar fi cea mai îndepărtată gaură neagră supermasivă cu un jet detectat în raze X. Provenind dintr-o galaxie la aproximativ 12,7 miliarde de ani lumină de Pământ, jetul poate ajuta la explicarea modului în care s-au format cele mai mari găuri negre într-o perioadă foarte timpurie din istoria universului.”

Gaura neagra ar arunca materie in univers printr-un jet care se intinde pe o distanta de 160.000 de ani-lumina, si vorbim despre o distanta care e mai mare decat toata Calea Lactee, ea avand doar 100.000 de ani-lumina. Acesta este cel mai mare jet al unei gauri negre aparute in primul miliard de ani dupa formarea universului, cel descoperit anterior avand doar 5000 de ani-lumina, deci vorbim despre o diferenta de 32 de ori mai mare intre ele.

Gaura neagra are denumirea PSO J352.4034-15.3373, si continua sa fie monitorizata de catre cercetatorii de la NASA pentru a se vedea daca exista si alte secrete care inca n-au fost observate.