INSP: Tulpina Britanica a Coronavirus a Ajuns in Aproape Toata Romania

INSP Tulpina Britanica a Coronavirus a Ajuns in Aproape Toata Romania

INSP, Institutul National de Sanatate Publica, a anuntat astazi ca tulpina britanica a Coronavirus a ajuns in aproape toata Romania in momentul de fata, in trei sferturi dintre judetele tarii fiind confirmate cazuri cu aceasta mutatie a virusului.

INSP ne spune practic ceea ce vedem si in alte tari din Europa, ca tulpina britanica se raspandeste cu mare repeziciune, si nu este exclus ca ea sa devina dominanta foarte curand in Europa, asa cum au spus deja autoritatile din Romania, dar si din alte tari, in cateva randuri.

“Circulația variantei britanice a SARS-CoV-2 – linia genetică B.1.1.7 a fost demonstrată deja pentru 71,4% din județele țării și există o probabilitate mare să fi cuprins deja întreg teritoriul României. Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 52,8%.

Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea testării prin metoda RT-PCR specifică de variantă, urmând ca un set de probe să fie secvenţiate. Este esenţială comunicarea rezultatelor la DSP şi INSP-CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigaţiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice şi a instituirii măsurilor necesare faţă de cazuri şi contacţi, având în vedere transmisibilitatea crescută a VOC (variante care determină îngrijorare) şi, conform evidenţelor sosite din UK referitoare la varianta B.1.1.7, severitatea mai mare a bolii pe care o generează.”