Apelul de la Ministerul Sanatatii pentru Romanii din Tara

Ministerul Sanatatii donare plasma coronavirus

Ministerul Sanatatii lanseaza astazi un apel indirect pentru romanii din toata tara, unul care nu e tocmai facut pentru prima oar,a dar care totusi vine pentru ca e nevoie de plasma pentru bolnavii de Coronavirus in aceasta perioada in care totul pare sa fie aproape de punctul maxim.

Ministerul Sanatatii spune ca toate persoanele care s-au vaccinat impotriva Coronavirus pot dona plasma pentru a-i ajuta pe cei care nu au reusit sa se vaccineze pentru a fi protejati, dar si pe cei care nu cred in virus, nu vor sa se protejeze, etc, putandu-i ajuta pe toti in egala masura.

“Pot dona plasmă după ce m-am vaccinat împotriva COVID-19?
Da, persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate și folosite în România pot dona plasmă. De asemenea, acestea pot dona și sânge sau trombocite după vaccinarea anti COVID-19.
Persoanele vaccinate nu au o contraindicație referitoare la donarea de plasmă sau sânge, cât timp întrunesc criteriile de eligibilitate pentru donare. O persoană vaccinată poate dona dacă nu suferă de boli acute sau cronice care o pot exclude de la donare, temporar sau permanent. Pentru vaccinurile anti COVID-19 aprobate în România nu există nicio contraindicație în ceea ce privește donarea de plasmă sau sânge, pentru că nu conțin virus viu atenuat.
Astfel, o persoană vaccinată poate dona plasmă, sânge sau trombocite după vaccinarea cu vaccinul produs de Pfizer & BioNTech sau Moderna, dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze și nu au prezentat simptome SAU au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom.
În cazul vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, se poate dona plasmă, sânge sau trombocite după 4 săptămâni de la administrarea unei doze SAU de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare.
*În ceea ce privește donarea de plasmă convalescentă (plasmă bogată în anticorpi), ce poate fi folosită pentru tratamentul persoanelor care suferă de COVID-19, Comisia Europeană recomandă respectarea următoarelor criterii:
• Aceasta să fie recoltată de la persoanele care au trecut prin boală (au cel puțin un test PCR pozitiv);
• Nu au trecut mai mult de 6 luni de la infecția cu SARS-CoV-2 ;
• Au trecut cel puțin 14 zile de la dispariția simptomelor sau (în cazul formelor asimptomatice) au trecut cel puțin 14 zile de la momentul la care au avut un test negativ.
• În cazul în care persoanele s-au și vaccinat, se vor aplica criteriile suplimentare menționate anterior.
Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a fi donatori.
Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau în la unele centre de transfuzie prin intermediul unor aplicații mobile, precum Donorium.”