Calea Lactee: Anuntul INCREDIBIL pentru Viitorul Omenirii

Calea Lactee lovitura

Calea Lactee este in centrul unui anunt incredibil care vizeaza viitorul intregii omeniri, iar asta pentru ca vorbim despre un pericol urias care este si inevitabil pentru Pamant, dar si omenriea asa cum o stim. Mai exact, oamenii de stiinta de la ESA au folosit observatorul spatial Gaia pentru a estima cand si cum urmeaza sa aiba loc o coliziune intre Calea Lactee si o galaxie care se afla in apropierea sa, iar asta ar putea afecta substantial omenirea cand va avea loc.

Calea Lactee a trecut de-a lungul istoriei sale prin mai multe coliziuni care au definit felul in care arata ea in momentul de fata, prin aceste coliziuni preluand foarte multe stele si planete de la alte galaxii. Conform oamenilor de stiinta de la ESA, Calea Lactee urmeaza sa treac aprintr-o coliziune cu galaxia invecinata Andromeda, oamenii de stiinta incercand sa afle cum vor fi afectate obiectele cosmice care se afla in cele doua galaxii cand va avea loc acest eveniment.

Calea Lactee: Anuntul INCREDIBIL pentru Viitorul Omenirii

Calea Lactee lovitura andromeda

Calea Lactee urmeaza sa aiba o coliziune in care galaxia Andromeda nu va lovi galaxia noastra “in plin”, ci o va lovi undeva in marginea sa, astfel ca si impactul pe care-l va avea ecest eveniment nu va fi la fel de mare. Pe de alta parte, se pare ca aceasta coliziune nu va avea loc in 3.9 miliarde de ani, asa cum se calculase initial, ci undeva in 4.5 miliarde de ani, deci mai tarziu decat estimau oamenii de stiinta si ramane de vazut cum va fi afectata Calea Lactee de ea.

“Trebuia să explorăm mișcările galaxiilor în 3D pentru a descoperi modul în care acestea au crescut și au evoluat și ce creează și influențează trăsăturile și comportamentul lor. Am analizat datele Gaia pentru a identifica mii de stele individuale din ambele galaxii și am studiat modul în care aceste stele s-au deplasat în casele lor galactice. În timp ce Gaia își propune în primul rând să studieze Calea Lactee, este suficient de puternic pentru a observa în special stele masive și strălucitoare în regiunile din apropiere care formează stele – chiar și în galaxii dincolo de ale noastre.”

Calea Lactee va fi deci in centrul unui impact cu galaxia Andromeda, insa efectul ar putea fi unul mult mai mic decat se anticipa cu cateva decenii in urma, iar asta e o veste excelenta pentru omenire. Avand in vedere ca impactul va fi mai mic si mai mult spre o zona laterala din galaxia Calea Lactee, e posibil ca Pamantul sa nu fie afectat prea mult, insa daca in 4.5 miliarde de ani omenirea va ajunge dincolo de planeta noastra, atunci cine stie cum vor fi afectati colonistii.

Calea Lactee a trecut de-a lungul existentei sale prin cateva coliziuni serioase cu diverse obiecte din univers, insa aceasta cu Andromeda nu va fi una dintre cele mai serioase de pana acum.