Coronavirus: Cat de Sigure sunt Vaccinurile pentru Romani

Coronavirus Cat de Sigure sunt Vaccinurile pentru Romani

Vaccinurile impotriva Coronavirus sunt privite de catre multi ca fiind nesigure din cauza faptului ca au fost create foarte rapid, insa realitatea este cu mult diferita, iar mai jos puteti vedea cum a fost posibila producerea lor atat de rapida.

“Vaccinul a fost făcut rapid, dar asta nu îl face nesigur
Vaccinul a fost făcut foarte rapid. De ce?
Pentru că absolut fiecare persoană de pe acest pământ a fost afectată într-un fel sau altul de aceasta pandemie, deci aveam nevoie de o soluție urgentă.
Cum s-a reușit?
Prin comasarea mai multor etape normale de dezvoltare ale unui vaccin.
Un vaccin normal, într-o situație non-pandemică este pus pe piață în aproximativ 10 ani, astfel: 1-2 ani de cercetări pe țesuturi, în laborator; zeci de lucrări scrise despre aceste studii; depunerea unui dosar imens la autorități; așteptat 6 luni până la control; aprobarea fazei 2; cercetare 1-2 ani pe animale; iar dosare; aprobare faza 3 de studii pe oameni, întâi loturi mici de siguranță (1 an), apoi loturi mari care să demonstreze eficacitatea (1-2 ani); aprobarea vaccinului; strângerea de fonduri – aici compania farmaceutică face cercetări să vadă dacă merită investiți bani în continuare, dacă vaccinul va fi util / va fi cumpărat; crearea unei fabrici / infrastructuri de producție (1 an) , producerea vaccinului cu banii strânși; în final, punerea pe piață.
Ce s-a făcut diferit de data aceasta?
În primul rând sute de laboratoare și-au anulat toate proiectele pentru cercetare și s-au canalizat într-o singura direcție – crearea unui vaccin – vaccin creat în final după o tehnică mARN cercetată în ultimii 20 de ani;
Apoi statele puternice investesc direct banii lor, nu banii companiei farmaceutice în producția vaccinului – adică vaccinul este direct produs, înainte să înceapă studiile clinice – deci o producție în paralel;
Studii clinice au fost făcute în laboratoare și clinici state-of-the-art la care foarte mulți oameni s-au înscris cu ușurință – pentru că suntem în mijlocul pandemiei, deci avem subiecți de studiu peste tot, ușor de găsit, ușor de înrolat.
Toate fazele unui studiu clinic – 1, 2 și 3 s-au efectuat în același timp;
Autoritățile au lucrat cu prioritate la urmărirea studiilor și la emiterea autorizațiilor în regim de urgență.
Toate astea au dus la comasarea tuturor fazelor de elaborare și la punerea pe piață a unui vaccin, reducând acest proces de la 10 ani la 1 an.
Așa că da, vaccinul a fost făcut rapid, dar asta nu îl face nesigur. Dr. Mihail Pautov , medic specialist, chirurgie generală și asistent de cercetare la IC Fundeni, București
“Șansa” a fost că virusul este foarte transmisibil și s-au putut acumula suficiente cazuri de infecție în cadrul studiilor foarte rapid, astfel încât să se poata demonstra eficacitatea în timp record.”