Studii recente arată Impactul Infecțiilor Ușoare de COVID-19 asupra Calității Somnului

Studii recente arată Impactul Infecțiilor Ușoare de COVID-19 asupra Calității SomnuluiInsomnia, unul din simptomele pacienților diagnosticați cu COVID-19, face ca oamenii de știință să aprofundeze noile studii. Ei știau deja că insomnia era comună în rândul pacienților care necesitau spitalizare, însă o echipă de cercetători condusă de Dr. Huong T. X. Hoang de la Universitatea Phenikaa, Vietnam, a început să se întrebe dacă și infecțiile ușoare ar putea afecta calitatea somnului.

Ca cercetător în domeniul somnului, am primit multe întrebări și plângeri de la rude, prieteni și colegi despre tulburările lor de somn după recuperarea de la COVID-19,” a spus Hoang, autorul principal al articolului publicat în Frontiers in Public Health.

Am constatat că majoritatea studiilor s-au concentrat pe pacienții spitalizați. Mediul tratamentului și carantina lor ar diferi semnificativ de cei cu simptome mai ușoare.”

Cercetătorii au recrutat 1.056 de persoane cu vârsta peste 18 ani care au fost diagnosticate cu COVID-19, dar nu au fost spitalizate în ultimele șase luni și care nu raportau antecedente de insomnie sau condiții psihiatrice. Aceștia au trimis un sondaj acestor persoane pentru a fi completat între iunie și septembrie 2022.

Sondajul a solicitat informații despre caracteristicile sociodemografice precum vârsta, sexul și condițiile cronice, precum și despre durata și severitatea infecției COVID-19 ale pacienților. A măsurat, de asemenea, simptomele de anxietate, stres și depresie experimentate de pacienți.

Pentru a investiga nivelurile de insomnie, pacienților li s-a cerut să compare cât de bine au dormit, cât timp au dormit și cât de ușor le-a fost să adoarmă în ultimele două săptămâni, comparativ cu perioada dinainte de a contracta COVID-19.

76% dintre pacienți raportează insomnie

Se pare că 76,1% dintre participanți au raportat că experimentează insomnie: 22,8% dintre aceste persoane au raportat insomnie severă. Jumătate dintre participanți au spus că se trezesc mai des în timpul nopții, în timp ce o treime a spus că le-a fost mai greu să adoarmă, au dormit mai rău și au dormit mai puțin timp.

Severitatea infecției lor inițiale nu pare să coreleze cu severitatea insomniei pe care au experimentat-o. Deși pacienții asimptomatici cu COVID-19 au înregistrat scoruri mai scăzute pe indicele insomniei, diferența nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic.

Pacienții recent recuperați pot fi, de asemenea, mai stresați și mai sensibili la schimbările din sănătatea lor fizică, ceea ce îi duce să perceapă somnul lor ca fiind mai rău.

Cercetătorii au subliniat că este necesară o abordare holistică pentru a aborda toți factorii care contribuie la insomnie și că este necesară o investigație suplimentară a relației dintre COVID-19, problemele de sănătate mintală și insomnie.