LUNA: Anuntul ULUITOR, ce Credea Omenirea ca este Imposibil

LUNA lift

LUNA este in centrul unui anunt uluitor care poate avea un impact substantial asupra viitorului intregii omeniri, iar asta pentru ca vorbim despre ceva ce parea complet imposibil, dar care e prezentat ca solutia pentru calatorii rapide. Direct din filmele stiintifico-fantastice ne este adusa in atentie astazi ideea ca intre Pamant si luna sa fie facut un lift care sa transporte oameni si marfa, cei care o propun spunand ca ea ar fi mai ieftina decat trimiterea constanta de rachete.

LUNA se afla la o distanta de peste 400.000 km fata de Pamant, ea fluctuand impreuna cu miscarile celor doua corpuri cosmice, insa oamenii de stiinta considera ca inclusiv in aceste conditii poate fi facut un lift intre ele. Acesta ar avea la baza un cablu care ar fi atasat de suprafata de pe luna si care ar ajunge pana aproape de orbita Pamantului, fara a fi atasat undeva pe suprafata planetei noastre, iar asa s-ar reduce substantial costurile de transport pentru orice.

LUNA: Anuntul ULUITOR, ce Credea Omenirea ca este Imposibil

LUNA nu are atmosfera, deci transportul este foarte mult simplificat, iar cei care propun aceasta idee spun ca intreaga constructie ar putea costa doar cateva miliarde de dolari, costurile putand fi recuperate in cateva calatorii. Spre deosebire de costurile transporturilor spatiale facute folosind nave spatiale sunt cu mult, mult mai mari decat cele necesare pentru a face un asemenea tip de lift catre luna, insa nu e clar daca aici sunt incluse si costurile navelor care se vor plimba pe el.

“Un cablu ancorat pe suprafața lunară ar întinde cea mai mare parte a celor 400.000 km (250.000 mile) de acasă. Nu putea fi atașat direct de Pământ, datorită mișcărilor relative ale celor două obiecte, dar s-ar putea termina pe orbita Pământului. Cablul, care nu ar fi mai gros decât un creion, ar cântări 40 de tone – în raza de acțiune a rachetelor moderne, cum ar fi SpaceX’s Starship.”

LUNA a fost prima oara in centrul unei asemenea idei in 2019, insa acum in China revine in actualitate aceasta idee, ceea ce sugereaza ca nu e exclus sa vedem agentia spatiala chinza pregatindu-se de un asemenea proiect. Daca un asemenea tip de lift ar fi facut in China, atunci am vorbi despre o surpriza uimitoare pentru intreaga omenire si despre o scurtare majora a calatoriilor spre luna si inapoi, deci ramane sa vedem exact ce anume se va intampla.

LUNA este in centrul foarte multor misiuni in urmatorii ani, insa ceea ce este propus acum ar avea nevoie de multi ani pentru a fi pus in practica de catre oamenii de stiinta care ar fi dispusi sa participe la el.