LUNA: Premiera ISTORICA Anuntata Oficial Intregii Omeniri

LUNA are o premiera istorica anuntata in mod oficial pentru intreaga omenire, iar aici vorbim despre ceva care nu mai era crezut posibil de prea multa lume, dar ceva care intr-un final va fi dus la indeplinire, din cate se pare. Mai exact, cei de la NASA au anuntat in mod oficial misiunea care urmeaza sa duca pe polul sud de pe luna un robot spatial de explorare care are denumirea VIPER, aceasta fiind prima oara cand acea regiune e explorata.

LUNA a avut multe regiuni de pe suprafata sa explorate, insa cei de la NASA merg pentru prima oara pe Craterul Nobil din zona polului sud al satelitului natural al Pamantului pentru a descoperi rezerverele de apa care s-ar afla acolo. Polul sud pe care il are luna este una dintre regiunile din sistemul solar cu cele mai mici temperaturi, insa NASA spera ca ar putea gasi acolo apa care sa poata oferi in viitor sansa folosirii sale pentru misiuni.

LUNA: Premiera ISTORICA Anuntata Oficial Intregii Omeniri

LUNA va fi explorata de catre robotul VIPER incepand cu anul 2023, o racheta a celor de la SpaceX urmand a fi folosita pentru transportarea robotului catre respectiva regiune a satelitului natural al Pamantului pentru a o analiza indeaproape. NASA spera sa gaseasca acolo, fie la suprafata, sau in subteran, rezerve de apa care sa poata fi folosite de catre astronautii care vor ajunge pe luna in anii urmatori pentru a o explora si a face o baza lunara.

“Odată ajuns pe suprafața lunară, VIPER va furniza măsurători ale adevărului la sol pentru prezența apei și a altor resurse la Polul Sud al Lunii, iar zonele din jurul craterului Nobile au arătat cea mai promițătoare în această urmărire științifică. Datele returnate de VIPER vor oferi oamenilor de știință lunari din întreaga lume o perspectivă suplimentară asupra originii cosmice, evoluției și istoriei Lunii noastre și, de asemenea, va ajuta la informarea viitoarelor misiuni Artemis pe Lună și nu numai, permițându-ne să înțelegem mai bine mediul lunar în aceste zone neexplorate anterior la sute de mii de mile depărtare.”

LUNA are respectiva zona explorata de catre NASA pentru ca ea este acoperita aproape in permanenta in umbra, deci fara lumina soarelui gheata formata acolo nu are cum sa se topeasca, asa ca exista sanse ca apa sa poata fi folosita cumva. NASA spera sa gaseasca acolo si alte explicatii pentru misterele pe care inca le mai are luna, insa desigur ca multe stau in capacitatea oamenilor de stiinta de a isi duce misiunea la bun sfarsit.

LUNA va fi dupa 2024 vizitata din nou de catre echipaje umane de astronauti care vor cauta sa reinceapa un lung proces care ne va duce intr-un final la colonizarea lunii pentru viitoare misiuni in sistemul solar.