Raed Arafat: Relaxari pentru Vaccinati si Vindecati, explicatiile Masurilor

Raed Arafat prezinta mai jos o masura noua luata pentru persoanele care sunt vaccinate, sau vindecate in urma infectarii cu Coronavirus, ele putand participa la o varietate de activitati in localitatile in care rata de incidenta depaseste 6/1000 de locuitori in orice moment.

Raed Arafat explica mai jos ce fel de evenimente pot fi organizate cu participarea acestor persoane, conditiile fiind detaliate pentru ca toata lumea sa stie la ce anume sa se astepte pentru momentul in care ar vrea sa participe la un asemenea eveniment.

“Hotărârea aprobată astăzi va permite desfășurarea unor activități doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioră confirmării infectării cu virusul, deci, cei trecuți prin boală.

Aceste două categorii vor avea anumite măsuri care vor permite desfășurarea activităților în localități cu incidența de infectare de peste 6 la mie. Întrebarea ”de ce nu permitem și testaților?” am mai explicat-o. Există un management al riscului aici. Considerăm activitățile care au fost reglementate ca activități cu risc și, pentru a reduce numărul celor care pot ajunge la spitalizare, la Terapie Intensivă, testații, chiar dacă sunt testați, ei pot să se infecteze, ei pot să aibă probleme și pot să ajungă la Terapie Intensivă.

Motiv pentru care în zonele în care este riscul mai mare a rămas prelungirea unor activități după 6 la mie incidență doar pentru persoanele testate și persoanele care sunt trecute prin boală. O să dau câteva exemple și după aceea o să vedeți comunicarea care se va da de la nivelul guvernului, cu toate măsurile care sunt luate.

De exemplu, organizarea evenimentelor private – nunți, botezuri – o să fie permisă cu participarea acestor două categorii de persoane, până la 50% din capacitatea maximă, dar nu mai mult de 200 de persoane, dacă incidența este peste 6 la mie. În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 50% în capacitatea maximă a spațiului, din cele două categorii de persoane, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 metru între persoane și purtarea măștii de protecție.”