Valeriu Gheorghita: Anunt Alarmant, Crestere Uriasa de Cazuri in Valul 5

Valeriu Gheorghita transmite un anunt alarmant pentru toata Romania, iar asta pentru ca numarul de cazuri pe care tara noastra il va inregistra in valul 5 de infectari generate de Coronavirus ar putea fi de 3 ori mai mare decat in cazul valului 4, ceea ce ar fi o problema colosala pentru toata lumea.

Valeriu Gheorghita spune ca aceasta crestere este data de faptul ca varianta Omicron a Coronavirus este mult mai contagioasa, parand sa se transmita inclusiv prin aerosoli, ea transmitandu-se de 3 ori mai usor decat varianta Delta, deci de aici vine si cresterea de pana la 3 ori a numarului de cazuri.

“Datele cam catre aceasta concluzie evolueaza. Din acest punct de vedere sunt studii facute la nivelul secretiilor respiratorii, cel putin in caile respiratorii superioare se pre ca se raspandeste de 70 de ori mai frecvent, practic incarcaturile virale sunt foarte mari, comparativ cu variantele Delta, sau cea originala.

Aceleasi studii arata ca in tesutul pulmonar, in parenchimul pulmonar, incarcatura virala este mai mica, iar asta ar putea sa explice eventual o virulenta mai scazuta, o agresivitate mai redusa, dar repet, date in momentul de fata mai degraba care traseaza cateva principii, dar fara sa putem trage in mod clar niste concluzii pe care sa le transmite public.

Stim fara doar si poate ca avem o transmisibilitate crescuta, este de cel putin 3 ori mai mare decat la varianta Delta, ceea ce inseamna ca ne asteptam in conditiile unei populatii care este mobila, interactioneaza, nu respecta masurile de preventie, sa avem de cel putin 3 ori mai multe cazuri.

Aceasta transmisibilitate este data pe de o parte de multiplicarea mult mai usoara a virusului, de raspandirea si pe cale aerogena, si de faptul ca ocoleste barierele, mecanismele de aparare ale organismului nostru. Din acest punct de vedere ne ramane foarte important sa respectam masurile pe care deja le cunoastem: de a reduce expunerea la virus, de a reduce probabilitatea sa ne inectam, si vaccinarea care reduce riscul formelor grave..

Daca respectam lucrurile acestea, nu vad de ce lucrurile nu ar trebui sa evolueze intr-o directie buna si de ce sa nu avem o situatie buna in urmatoarea perioada.”