Ministrul Educatiei: Noi Masuri de Urgenta Anuntate Oficial pentru Romania

Ministrul Educatiei a anuntat o noua serie de masuri urgente care erau necesare in Romania in aceasta perioada in care razboiul din Ucraina a adus noi provocari pentru unitatile de invatamant, iar mai jos vorbeste despre modul in care se vor putea desfasura in continuare online studiile in universitati.

Ministrul Educatiei spune ca universitatile vor avea in continuare posibilitatea de a desfasura activitati online, iar asta pentru ca unele dintre ele nu erau pregatite pentru a reveni atat de rapid la cursuri cu prezenta fizica, dar si pentru ca altele gazduiesc refugiati ucrainieni si nu pot face loc pentru proprii studenti.

“La inceputul anului universitar 2022 – 2023, fiecare universitate va avea un set de standarde, pentru ca avem datoria catre studentii romani sa nu aruncam in aer un sistem de invatamant superior, si sa le oferi un sistem de invatamant de calitate. Calitatea se poate face doar prin intermediul standardelor de calitate, atributul ARACIS, acest lucru se va intampla.

Nu fiecare profesor, si nu fiecare ministru este responsabil pentru standardele de calitate. Institutia responsabila se numeste ARACIS, iar ARACIS este parte a asociatiei agentiilor europene pentru asigurarea calitatii. Pentru fiecare domeniu vor fi aceste standarde, iar ARACIS este in masura se pronunte asupra activitatilor care pot fi desfasurate in sistem online.

Separat pe partea de curs, mai ales, dar poate ca in domeniile socio-umane, se va pronunta inclusiv pe activitatile de seminar pentru a se putea derula online. Procentul, ca va fi 5% – 50%, va fi diferit in functie de domeniu, si avem in fiecare dintre cele 13 comisii de specialitate ale ARACIS o serie de domenii de licentia.

Va fi separat pe fiecare forma de invatamant, pentru ca avem 3 forme separate de invatamant superior, invatamant cu frecventa la zi, care acum e definit ca fiind cu prezenta nemijlocita in spatiul universitar a studentilor si cadrelor didactice. A doua forma de invatamant este cu frecventa redusa, a treia este la distanta.

Vor trebui standarde diferentiate nu doar pe fiecare domeniu, ci si pentru fiecare forma de invatamant, mai mult decat atat, vor fi diferentiate pe fiecare ciclu de invatamant. Este vorba despre standarde valabile la nivel de licenta, care vor arata intr-un fel, la nivel de master, care vor arata in altfel, cu un procent mai mare de activitati online, si de doctorat, care vor arata altfel.”