Sorin Cimpeanu: Ultim Moment, Masura Anuntata pentru Invatamant, ce este Reintrodus

Sorin Cimpeanu a dezvaluit pentru romanii din toata tara o masura foarte importanta pentru sistemul de invatamant din Romania, iar asta deoarece a fost luata decizia de a se reintroduce in programa gramatica, totul in ideea de a sustine abilitatile de comunicare in limba romana a elevilot din tara noastra.

Sorin Cimpeanu vorbeste deasemenea pentru romanii din toata tara, intr-o forma sumara, cum ar trebui sa se desfasoare verificarea in probele de Bacalaureat a unor competente pe care ar trebui sa le aiba elevii din Romania, rezultatele obtinute putand determina facultatea pe care o vor urma dupa finalizarea studiilor liceale.

“O noutate ar fi decizia de introducere în programă a gramaticii, de reintroducere a gramaticii pentru a susține abilitățile de comunicare în limba română. A doua probă este, bineînțeles, cea de matematică. Aceste probe ar putea să aibă o pondere în proba scrisă de 40-50%.

Oricum, împreună cu disciplinele de istorie și geografie, ar trebui să aibă o pondere de 60%, restul până la 100% să fie verificarea competențelor de bază pentru celelalte discipline: Științe – a se vedea: fizică, chimie, biologie – și o disciplină din grupul disciplinelor socio-umane – economie, sociologie, psihologie, logică.

În acest fel, se verifică în proba scrisă competențele de bază, apoi avem cele două probe de competențe: competențe digitale și competențe de comunicare în cele două limbi străine, unde iar se verifică doar competențele de bază. Dacă vreți în cadrul european al limbilor străine, competențe de nivel B1.

Da, să ai un instrument minim de bază, în așa fel încât în interacțiunea cu alți cetățeni ai Europei sau ai acestei lumi să ai posibilitatea de a comunica pentru ca tânărul, să se poată dezvolta conform aspirațiilor proprii, personale și de dezvoltare personală. Separat de aceste probe care verifică, așa cum am spus până acum, doar competențele de bază, avem și o probă de excelență pe care o lăsăm la alegerea candidatului.

Acei candidați care se simt capabili, deși au promovat proba competențelor de bază, să își demonstreze abilitățile de programator, vor avea toată libertatea să o facă. Sau cei care au promovat proba competențelor lingvistice de bază, în domeniul limbii engleze de bază, vor avea posibilitatea să-și ofere, să își demonstreze abilitățile de cunoscător al limbii engleze în Shakespeare. Cred că trebuie să grăbesc prezentarea, deci sunt foarte multe capitole.”