Nicolae Ciuca: Anunt Important cu o Premiera Europeana pentru Romania

Nicolae Ciuca Anunt Important cu o Premiera Europeana pentru Romania

Nicolae Ciuca, premierul Romaniei, vorbeste despre o premiera europeana care are tara noastra in centru, iar asta pentru ca suntem prima tara din Europa care a decis sa foloseasca tehnologie americana pentru reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni.

Nicolae Ciuca explica mai jos cat de importanta este lansarea Centrului de Explorare a Energiei NuScale, Romania putand deveni o tara mult mai sigura din punct de vedere energetic.

Lansarea Centrului de Explorare a Energiei NuScale este un moment important pentru România și pentru industria nucleară națională.

Suntem singura țară din Europa, unde, după Statele Unite ale Americii, vom implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni. Pașii rapizi pe care îi facem în această direcție reprezintă un succes al colaborării dintre România și SUA, al Parteneriatului nostru Strategic, al Guvernului și diplomației române.

Sprijinul Statelor Unite pentru includerea în sistemul național de producere a energiei Reactoarele Modulare Mici (SMR) este substanțial, constant și oferit la momentul oportun, materializat încă de la început prin finanţarea cu 14 milioane de dolari a studiilor de inginerie şi proiectare.

Activitatea noului Centru în cadrul Universității Politehnica din București va contribui la poziționarea României într-o zonă de relevanță internațională pentru ceea ce înseamnă energia nucleară.

La nivelul Guvernului, încurajăm aceste investiții. Utilizarea noului tip de tehnologie, alături de construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, întăresc profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului.

Viitorul este al energiei curate, accesibilă cetățenilor și economiilor noastre. Alături de investițiile private, finanțate prin Fondul de Modernizare, prin REPOWER EU, de valorificarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre deblocate prin noua lege off-shore, toate aceste demersuri vor asigura stabilitate și independență energetică pentru cetăţenii români şi pentru mediul de afaceri.

Tânăra generație de ingineri români care se pregătesc azi la Universitatea Politehnică și în alte centre universitare din țară vor avea ocazia să implementeze cele mai noi tehnologii în beneficiul economiei și societății noastre.