Marcel Bolos: Deciziile IMPORTANTE de la Bruxelles Anuntate Oficial Romanilor de Ministrul PSD

Marcel Bolos Deciziile IMPORTANTE Bruxelles Anuntate Oficial Romanilor Ministrul PSD

Marcel Bolos a fost recent intr-o foarte importanta vizita la Bruxelles, iar asta pentru ca ministrul PSD s-a intalnit cu reprezentanti importanti ai Comisiei Europene pentru a discuta despre sumele de bani oferite Romaniei ca parte a PNRR, pentru investitiile de care are nevoie tara noastra atat acum, cat si in viitor.

Marcel Bolos explica mai jos faptul ca la Bruxelles au fost luate decizii menite sa ajute romanii sa treac amai usor peste problemele generate de cresterea preturilor la energie, minsitrul PSD vorbind si despre ajutoare pentru companiile din Romania, sau chiar mai mult decat atat, sume seriaose fiind oferite tarii.

“Pentru evitarea riscului de pierdere a banilor europeni, ministrul Marcel Boloș a obținut un acord de principiu din partea Comisiei Europene pentru ca sumele alocate din bugetul de stat pentru compensarea prețului la energie pentru IMM-uri și beneficiari prin Fondul de Tranziție Energetică să fie decontate din fonduri UE, în valoare de până la 500 milioane de euro.

Ministrul Marcel Boloș a primit acordul de principiu pentru introducerea unor măsuri excepționale de utilizare a fondurilor pentru sprijinirea IMM-urilor afectate în special de creșterea prețurilor la energie. Modificarea propusă constă în rambursarea cheltuielilor deja efectuate/plătite prin Ministerul Energiei, de la bugetul de stat, prin Fondul de tranziție energetică.

Către furnizorii de energie electrică și gaze naturale în numele IMM-urilor, în baza schemei de plafonare a prețurilor stabilită de Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 27/2022, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, prin reunificarea/rambursarea sumelor deja plătite de la bugetul de stat, din fonduri europene, capacitatea României de a asigura în continuare sumele necesare acoperirii costurilor suplimentare, realizate la nivelul întreprinderilor, ca urmare a creșterii prețurilor de energie.

În acest sens, se va propune crearea unei noi axe prioritare React-EU cu Ministerul Energiei ca beneficiar unic eligibil. În cadrul acestei axe prioritare, Ministerul Energiei ar urma să depună cererea de finanțare pentru a acoperi doar plățile efectuate către furnizorii de energie în numele IMM-urilor în cadrul schemei de plafonare a prețurilor. Detaliile procedurale urmează să fie stabilite cu reprezentanții CE.

Bugetul pentru noua axă prioritară va fi asigurat din fondurile React-EU neutilizate alocate în cadrul Axei Prioritare 10 cu risc de dezangajare. CE a manifestat deschidere privind posibilitatea eliminării/înlocuirii procentului de 9,4% din PIB cu includerea unei reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile, ca procent din PIB, condiționând viitoarele discuții de implementarea celor două reforme.”