Rusia Continua sa Avanseze pe Frontul din Ucraina, ce Teritorii a Cucerit

Rusia Continua sa Avanseze pe Frontul din Ucraina, ce Teritorii a Cucerit

Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Lyptsi, situat la nord-est de orașul Harkiv, pe 19 mai, însă fără a înregistra vreun avans confirmat. Un milblogger rus a susținut pe 19 mai că forțele ruse au avansat până la 800 de metri într-o zonă nespecificată în direcția Lyptsi pe 18 mai, însă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la sud de Hlyboke (la nord de Lyptsi) și Lukyantsi (la nord-est de Lyptsi), iar forțele ruse continuă să atace în direcția Zelene (la nord-est de Lyptsi). În plus, Ministerul rus al Apărării și alți milbloggeri ruși au declarat că forțele ruse au respins contraatacurile ucrainene în apropiere de Lyptsi.

Pe de altă parte, forțele ruse au realizat recent progrese confirmate în Vovchansk, situat la nord-est de Harkiv, și au continuat operațiunile ofensive în zonă pe 19 mai. Imaginile geolocalizate publicate pe 19 mai arată că forțele ruse au avansat în nord-estul Vovchansk. Alte imagini geolocalizate arată avansuri de-a lungul străzii Haharina în nord-vestul Vovchansk și infanteria rusă înaintând marginal spre malul sudic al râului Vovcha, sub podul distrus de pe strada Haharina.

ISW nu a observat prezența vehiculelor rusești pe malul sudic al râului Vovcha în Vovchansk și nici forțele ruse menținând mai mult decât o poziție limitată individuală pe malul sudic. Milbloggeri ruși au declarat că forțele ruse au capturat Starytsya și Buhruvatka (ambele la sud-vest de Vovchansk), deși ISW nu a confirmat vizual aceste afirmații.

De asemenea, forțele ruse au continuat atacurile la sol în apropiere de Starytsya și în direcția Prylipka (ambele la sud-vest de Vovchansk) și lângă Tykhe (la est de Vovchansk).

Situația rămâne tensionată, iar ambele părți continuă să lupte pentru controlul strategic al regiunilor din apropierea orașului Harkiv. Populația locală trăiește într-un climat de incertitudine și pericol constant, în timp ce luptele se intensifică în apropierea lor.