Steve Jobs vorbind despre relatia sa cu Tim Cook

    In anul 1998 Apple a reusit sa il convinga pe Tim Cook sa isi dea demisia de la Compaq Computers si sa se alature echipei de conducere a companiei Apple unde avea sa supervizeze departamentul de logistica a companiei din Cupertino. In doar cateva luni el a renuntat la 76 dintre furnizorii de componente ai Apple in incercarea de a ii forta pe acestia sa intre in competitie pentru contractele companiei din Cupertino, a inchis 10 depozite unde era tinut inventarul companiei si a reusit sa reduca termenul de livrare al produselor la doar 6 zile in loc de o luna.

“My intuition told me that joining Apple would be a once-in-a-lifetime opportunity to work for a creative genius,” Cook said. “Engineers are taught to make a decision analytically, but there are times when relying on gut or intuition is most indispensable.”

    Steve Jobs vedea in Cook o persoana in care poate avea incredere deplina, o persoana care stia intotdeauna sa ia deciziile corecte, o persoana care a schimbat radical fata companiei din Cupertino. Jobs si Cook se intelegeau atat de bine incat reuseau sa planifice strategia pe termen lung a companiei Apple si deciziile luate de ei de-a lungul vremii au transforma o companie falimentara intr-una dintre cele mai profitabile din lume. In perioada petrecuta la Apple Tim Cook a invatat cum sa discute cu Jobs, a invatat cand sa isi impuna punctul de vedere si pentru rolul avut in dezvoltarea companiei a fost de trei ori CEO interimar in perioada in care Jobs a fost operat iar acum este CEO-ul Apple.

“I trusted him to know exactly what to do,” Jobs told Walter Isaacson, author of the biography.

“I realized very early on that if you didn’t express your opinion, he would mow you down,” Cook said. “He takes contrary positions to create more discussion, because it may lead to a better result.”

In 2009, with Jobs on leave for a liver transplant, Cook said during a conference call that Apple would thrive no matter who was in charge.

When Jobs heard Cook’s remarks, Isaacson wrote, he didn’t know whether to be “proud or hurt that it might be true.

    Cand l-a adus pe Cook la concuderea Apple, Steve Jobs cauta un om care sa aiba o viziune asemanatoare cu a sa, nu cauta un posibil inlocuitor insa tot ceea ce a invatat Cook de la Jobs l-a ajutat sa isi asume cu succes pozitia de lider al companiei fondate de Jobs acum mai bine de trei decenii.